Predsjednik Planinarskog društva /PD/ "Vučji zub" iz Trebinja Igor Škero rekao je Srni da su on i njegove kolege, čekajući da stignu spasioci iz Herceg Novog, sedam časova tijelima grijali planinarku Ivanu Tabaković, koja je juče pala u provaliju sa planine Orjena, ne dozvoljavajući joj da zaspi, jer bi to bilo veoma opasno.

orjen snijeg

Škero kaže da je do nesreće došlo pri povratku, i to na dijelu trase potpuno bezezlenom za iskusne planinare.

"Nisam najbolje vidio, jer sam predvodio kolonu, ali se Ivana vjerovatno spotakla a zatim je proklizala niz strmu padinu. Klizala je niz strminu 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mjestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara. Srećom imao sam uže i uspio sam se spustiti prvi do nje. Bila je bez svijesti, vidio sam joj podlive po glavi i da joj je nos polomljen. Pomislio sam na najgore. Srećom, uskoro je prodisala", kaže ovaj iskusni planinar.

On je naveo da su se za njim odmah spustili i planinari Ozrenko Sudar, Danko Karić i Darko Špec, te da su Ivanu oprezno prebacili na podmetače i prekrili jaknama i folijama da bi je zaštitili od hladnoće.

"Okolnosti su bile takve da smo spasioce čekali sedam časova, ali sam siguran da su momci dali maksimum da stignu do nas što prije. Kasnije sam saznao da helikopteri nisu mogli da se podignu zbog jakog vjetra, pa se moralo pristupiti 'ručnom' izvlačenju", ističe Škero.

Škero i njegove kolege vjeruju u Ivanin brz oporavak i da će, kako kažu, ona kao jedan od njihovih najaktivnijih članova, ponovo ići sa njima u osvajanje novih vrhova.