Predstavnici opozicionih političkih partija u Trebinja protive se eventualnoj inicijativi da ovaj grad pristupi Zajednici opština turskog svijeta i da će, ukoliko do nje dođe, nastojati da ne dobije skupštinsku većinu. trebinje

Šef Kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija rekao je da nije čuo da takva inicijativa postoji, ali da ga ona ne bi iznenadila.

"S obzirom na to da je od partija koje pripadaju Savezu za promjene moguće svašta očekivati, a naročito od gradonačelnika Slavka Vučurevića, vjerujemo da je takva inicijativa moguća", istakao je Butulija, komentarišući pismo trebinjskog Udruženja građana "Bunt" koje je pozvalo gradonačelnika da "javno demantuje glasine koje dolaze iz gradske administracije, a koje govore da bi on uskoro mogao podnijeti prijedlog Skupštini grada da donese odluku da Trebinje, poput Doboja, pristupi Zajednici opština turskog svijeta".
Ukoliko prijedlog jedne takve odluke bude upućen Skupštini, kaže Butulija, Klub odbornika SNSD-a spremno će dočekati i potruditi se da takva inicijativa ne dobije potrebnu većinu u Skupštini grada.

Butulija je demantovao Vučurevićeve tvrdnje da je Udruženje građana "Bunt" "produžena ruka SNSD-a", naglašavajući da nikada do sada nije čuo za njegovo postojanje.

"Udruženja se formiraju na jedan veoma jednostavan način. Ne znam ko stoji iza toga, ali sigurno je da nema nikakve veze sa SNSD—om", rekao je Butulija.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Petar Ivanković kaže da je za ovu političku partiju neodgovorno, ukoliko stvarno postoji ideja da se Trebinje uključi u Zajednicu opština turskog svijeta.

"DNS će biti protiv takve odluke", rekao je Ivanković, koji je i odbornik u Skupštini grada Trebinja.

Predsjednik Gradskog odbora NDP-a Trebinje Slobodan Šaraba kaže da ga ne bi čudilo da se pojavi takva inicijativa, jer se, kako kaže, već pojavljivala u Republici Srpskoj, ali ona generalno ne bi bila dobra u ovom vremenu.

"Ja sam apsolutno protiv toga i smatram da je to Trebinju nepotrebno. Tačno je da Trebinju trebaju dobri ekonomski ugovori i finasijska sredstva za razvoj, ali jedna vrsta takvog priključenja - ne", istakao je Šaraba.

On je rekao da gradu trebaju druge inicijative, ali da se "u Trebinju nikada ne zna", pa tako i da se prihvate i inicijative te vrste ukoliko bi se pojavio neki diktat".

Predsjednik Pokreta za Trebinje Nikola Sekulović izjavio je Srni da je čuo za tu inicijativu i da je to, kako je ocijenio "ozbiljna stvar".

"Mi još ne znamo šta to znači. Ono što je sigurno jeste da ucjene nećemo prihvatiti po cijenu bilo kakvih para, ali smo za partnerstvo", rekao je Sekulović.