Jezero Natron je slano jezero u Aruša regionu na sjeveru Tanzanije.

jezero natron

jezero natron

Jezero dobija vodu iz  Ng'iro rijeke, koji izvire u centralnoj Keniji, kao i mineralima bogatih termalnih izvora. To je prilično plitko jezero, manje od tri metra duboko i varira u širini u zavisnosti od nivoa vode. Jezero je maksimalno 57 kilometara dugačko i 22 kilometara široko. Temperatura jezera je često iznad 40° C. U sušnim periodima jezero isparava ostavljajući iza sebe koncentracije soli i drugih minerala – posebno natrijev karbonat (natron).

jezero natron

Kada temperature okoline postanu paklene, jezero se pregrijava i pretvara u gotovo čisti amonijak. Iako i nije toliko negostoljubivo prema  ljudima, kao što je prema većini riba i vodozemaca, pustoš koju stvara oko sebe jasan je dokaz njegovog djelovanja. Ipak, život buja u toj alkalnoj sredini. Na blatnim obalama jata malih flamingosa hrane se plavozelenim algama, dok se veći hrane larvama glavonožaca kojima obiluju plićaci.

jezero natron

Jezero Natron je fascinantno, gotovo nestvarno mjesto. Zbog mikroorganizama, jezero je često crvene ili ružičaste boje.

Ovo jezero ima i svoju jezivu stranu.

Jezero će pretvoriti bilo koju životinju koja ide pored njega u kamen. Ovaj rijedak fenomen je izazvao alkalnost jezera Natron. pH nivo varira između pH 9 i pH 10,5. Na ovim nivoima svaka životinja koji dođe u blizinu jezera će patiti od opekotina na koži i očima, ostavljajući zbog ovoga jezivu sliku okamenjenih životinja.

jezero natron

jezero natron