U prostorijama Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godina i njihovih potomaka i poštovalaca, povodom božićnih i novogodišnjih praznika priređen je koktel kome su prisustvovali članovi, prijatelji i predstavnici kolektiva koji podržavaju rad ovog udruženja.

ratni dobrovoljci trebinje

Ovo Udruženje osnovano je 1996. godine i ove godine slaviće 20 godina postojanja, a na današnjem koktelu najavljeni su obnova dijela spomenika i podizanje novih koji se odnose na period 1912-1918, mnografija na temu ratnih dobrovoljaca i veb sajt udruženja.

Prema riječima Vujadina Vukovića, predsjednika ovog udruženja, sredinom februara biće pokrenut veb sajt "Hercegovci srpski ratni dobrovoljci", dodajući da će na taj način svi zainteresovani moći da saznaju zanimljive detalje o ratnim dobrovoljcima.

"Ove godine naše Udruženje slavi 20 godina od postojanja pa ćemo na Spasovdan organizovati svečanost, a obilježićemo i 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf, kao i 100 godina od pobjede na Kajmakčalanu", kazao je Vuković.

On je napomenuo da će u februaru biti predstavljena i radna verzija monografije" Hercegovci srpski ratni dobrovoljci u ratovima Srbije i Crne Gore 1912-1918", koja sadrži imena 4.822 srpska dobrovoljca sa područja istočne Hercegovine, što je po procentima najveći broj dobrovoljaca u odnosu na broj stanovnika sa prostora Balkana.

"Ovo je radna verzija, a do 2018. godine vršiće se dopuna i kompletiranje spiskova, tako da će na 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata izaći iz štampe knjiga", rekao je Vuković.

Među prisutnim gostima bio je i narodni poslanik Luka Petrović, koji je istakao da Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 drži do srpskih potomaka, podsjećajući da Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ već dugi niz godina podržavaju njihov rad.

ratni dobrovoljci trebinje

"Pomagali smo i pomagaćemo vašu aktivnost i akcije koje pravite, a to je podizanje spomen ploča, kosturnica i spomenika koji podsjećaju da je ovaj kraj iznjedrio veliki broj junaka i boraca koji su učestvovali u ratovima od 1912-1918", rekao je Petrović.