Ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će za sedam dana na snagu stupiti novi Zakon o radu, koji je juče izašao u "Službenom glasniku".

vlada rs

Savanović je rekao da je ovo temeljni zakon koji mijenja socijalnu i ekonomsku sudbinu radnika.

"Određene stvari i neka postojeća rješenja smo zadržali, a neka smo izmijenili. Mislim da smo radnike maksimalno zaštitili, koliko smo mogli, shodno vremenu u kojem živimo", rekao je Savanović za Televiziju N1.

On je podsjetio da su u okviru socijalnog dijaloga usvojene neke primjedbe sa poslodavcima i sindikatima, te ponovio da Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Svjetska banka nisu pisali Prijedlog zakona o radu u Republici Srpskoj kao što tvrde sindikalci.

"Izašli smo u susret realnom sektoru u nekim pitanjima i napravili smo pomak. Kada smo izrađivali ovaj zakon imali smo ispred sebe slične zakone iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH", rekao je Savanović.

Komentarišući zamjerke predstavnika sindikata što se Vlada Republike Srpske isključila iz kolektivnih ugovora, koji će se prema novom zakonu donositi na svake tri godine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite naveo je da će Vlada biti mehanizam regulacije u slučaju da poslodavaci i sindikat ne uspiju da se dogovore.

On je pojasnio da se Savez sindikata nije uključio u izradu novog zakona, jer su htjeli doraditi postojeći Zakon o radu, zbog čega su se našli "na suprotnim stranama".

Savanović smatra da je Zakon o radu u Srpskoj analitički bolje razrađen u odnosu na zakon u Federaciji BiH koji je donesen na brzinu.