Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da postoji mnogo pritisaka i napada na MUP, te podrivanja ove institucije na različite načine, uglavnom plasiranjem neistina ili poluistina.

dragan lukac ministar unutrasnjih poslova srpske

Lukač je naglasio da MUP radi i da će i dalje raditi u skladu sa zakonom.

"MUP neće biti predmet obračuna u bilo čijim rukama i protiv bilo koga, već će raditi samo u skladu sa zakonom", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će slučajevi, poput hapšenja pripadnika Specijalne policije za krivično djelo razbojništvo, uvijek biti sankcionisana, jer na taj način MUP čisti svoje redove od kriminalaca i onih koji su, zloupotrebljajući ovlaštenja, uniformu i policijsku značku, odlučili da se bave kriminalom.

"Svi oni, kada su došli u MUP kao mladi momci, nisu imali nijedan prekršaj. Borićemo se protiv takvih u našim redovima, bez obzira ko oni bili", istakao je Lukač.

CVIJANOVIĆ: Umjesto da pohvali rad MUP-a, MIHAJILICA ŠIRI DEZINFORMACIJE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da nisu tačne tvrdnje predsjednika SRS Republike Srpske Milanka Mihajilice da su neki od uhapšenih pripadnika MUP-a bili u njenom najužem obezbjeđenju ili da su vršili poslove obezbjeđenja članova njene porodice.

"Navedena lica nisu nikad bila u mom obezbjeđenju, niti su vršili poslove obezbjeđenja članova moje porodice. Da je gospodin Mihajilica dorastao zadatku da bude predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, a očito nije, pohvalio bi aktivnosti MUP-a Srpske koje radi na rasvjetljavanju ovako teškog krivičnog djela, umjesto što širi dezinformacije i neistine u vezi sa pripadnicima obezbjeđenja predsjednika Vlade", rekla je Cvijanovićeva Srni na pitanje da prokomentariše tvrdnje Mihajilice da su "neki od uhapšenih pripadnika MUP-a bili u najužem obezbjeđenju predsjednika Vlade Željke Cvijanović".

Ako su neka od tih lica kao pripadnici Specijalne jedinice policije Republike Srpske bila vanredno upućivana na određene lokacije, događaje ili skupove u cilju dodatnog obezbjeđenja, istakla je Cvijanovićeva, ni tada taj zadatka nisu obavljali kao pripadnici ličnog obezbjeđenja predsjednika Vlade, što bi, kako je navela, gospodin Mihajilica svakako trebalo da zna.