Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Lazar Prodanović izrazio je nadu da će biti postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona kada je riječ o gradu Mostaru i da dogovorena rješenja neće ići na štetu Srba.

mostar

Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je da danas na sastanku u Mostaru saslušao probleme i prijedloge mostarskih Srba te da će nastojati da dođe do poboljšanja rješenja za Mostar.

"Ključno je to šta će dogovoriti HDZ i SDA. Mi ćemo nastojati da dođe do poboljšanja rješenja kada je u pitanju status Srba u Mostaru. Zaintersovani smo za veće učešće Srba u Gradskom vijeću Mostara", rekao je Prodanović.

On smatra da bi bilo potrebno raditi na zajedničkom nastupu svih srpskih stranaka u Mostaru da bi se postigao određeni rezultat.

Predstavnici srpskih udruženja iz Mostara zatražili su danas od srpskih predstavnika u parlamentu BiH da i Srbi budu uključeni u pregovore o Mostaru da bi bila zaštićena njihova prava i da bi pokušali dobiti ravnopravan status sa druga dva naroda u tom gradu.

Mostarski Srbi, okupljeni u koordinaciju, danas su održali sastanak sa Prodanovićem kojem su prenijeli svoje stavove. Interresorna radna grupa treba da predloži izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa gradom Mostarom.

Dušan Golo iz Udruženja Srba povratnika Mostar kaže da su od Prodanovića zatražili da se srpski predstavnici u Interresornoj grupi založe za zaštitu interesa Srba u Mostaru i ne dozvole da prođu rješenja koja bi bila na njihovu štetu.

Golo navodi da bi bilo dobro da se rješenja koja se primjenjuju na nivou Federacije BiH /FBiH/ primijene i na Mostar.

"Tražićemo veći broj odbornika u Gradskom vijeću, kao i to da gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda. Mi imamo prijedloge kako da dođemo do rješenja da u Gradskom vijeću imamo svoje predstavnike", rekao je Golo.

On od srpskih predstavnika u parlamentu BiH očekuje da se zauzmu za ravnopravnost Srba u Mostaru.

Kada je 1996. godine pod okriljem Evropske komisije uz šest mostarskih opština uspostavljena i Gradska uprava Mostara i Gradsko vijeće u njemu je tada sjedilo po deset predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Potom je 2005. visoki predstavnik Pedi Ešdaun nametnuo novi Statut grada kako bi ga ujedinio, a od tada je u Gradsko vijeće Mostara birano maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvoro Srba i jedan iz reda ostalih.

Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima pa su hrvatski delegati u Domu naroda parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju pred Ustavnim sudom BiH koji je naložio parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora odbornika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora o tim izmjenama lokalni izbori 2012. u Mostaru nisu održani.

Ključni politički akteri u Mostaru - HDZ BiH i SDA - do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar. Mostarski Srbi do sada su bili na marginama svih događanja kada je riječ o političkom životu.