U trebinjskom Domu kulture danas je prikazan dokumentarni film "Djeca", autora Denisa Bojića, koji predstavlja svjedočenje četvoro preživjelih roditelja Joke Milovanović, Mileve Lazarević, Mileve Župić i Marinka Bjelice koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

film djeca trebinje

Cilj autora filma, rađenog u produkciji RTRS-a, bio je da se ispriča priča o herojima srpskog naroda, da se sačuvaju od zaborava pala djeca i njihovi roditelji, kao i da javnost čuju tragične činjenice o ovim događajima.

Prije prikazivanja filma šef Informativno-tehničkog centra RTRS-a Trebinje Sanja Pešut pročitala je pismo generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića u kome se, između ostalog, navodi da je težina pripreme filma duboko utisnuta u svijest svih koji su radili na projektu.

"Ovaj film je trajni zapis o tragediji koja nikada ne smije izblijediti iz naših sjećanja, kao ni bol i tuga neprolazna roditelja koji su izgubili djecu. Neka ovaj film bude doprinos kulturi sjećanja srpskog naroda. Sačuvajmo uspomenu na njihove živote i žrtve ne bi li tako spriječili i sve buduće", navodi se u pismu.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija istakao je da mora živjeti sjećanje na sve one koji su dali život ili dijelove tijela za Republiku Srpsku, kao i da treba poštovati one koji su preživjeli odbrambeno-otadžbinski rat.

"Na taj način najbolje čuvamo Republiku Srpsku", rekao je Ćebedžija, naglašavajući da je trebalo još mnogo ovakvih filmova da bude snimljeno da bi podsjećali na te dane.

Projekcija filma "Djeca" u isto vrijeme održana je u 11 gradova i opština Republike Srpske.