Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Banjaluci da niko ne može i neće moći da ukine Republiku Srpsku bilo kakvim političkim dekretima, jer Srpska dekretima nije ni stvarana, stvorio ju je narod Republike Srpske.

aleksandar vucic

Vučić je naglasio da je obaveza Srbije da ljudski i pravno, kako je propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, čuva i štiti Republiku Srpsku i da bude garant teritorijalnog integriteta BiH.

"Podrškom koju pružamo Srpskoj ponosimo se taman onoliko koliko se time ponose svi građani Republike Srbije. Pravo da volimo svoj narod niko nije i neće moći da nam zabrani ni danas, ni sutra, niti bilo kada, baš kao što nikada više političari iz Srbije i Srpske neće moći i neće smeti da podižu barijere između nas, da nas dele, svađaju i udaljuju jedne od drugih", poručio je Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Navodeći da Srbija neće dozvoliti da Republika Srpska bude usamljena, premijer Srbije je poručio da ljubav prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH.

"Ona podrazumeva građenje mostova i puteva prema BiH da bismo konačno svi mogli normalno da radimo, živimo, razmenjujemo kapital, znanje, robu, da bi jedni od drugih naučili i zajedno preživeli i opstali", rekao je Vučić.

On je dodao da uz sve različitosti naroda na ovim prostorima, zajednički život jeste osnovni uslov za budućnost u kojoj nikada niko neće biti sam, te da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani jedni za druge, jer su živjeli i živjeće zajedno vijekovima.

"Isplate li nam se svađe i sukobi? Ko je od nas više izgubio odraslih ljudi, dece, domova? U Prvom i Drugom svetskom ratu i u sukobima 90-ih izgubili smo svi", rekao je Vučić.

On je konstatovao da postoje "usijane glave" koje i dalje misle da je pogled u budućnost pogled na komšiju "preko optičkog nišana nekog od savremenih oruđa i opružja", ali i poručio da je dosta bilo i tuđih i srpskih grobova.

"Hoćemo da gradimo fabrike, da radimo više, a komšije, ljude koji drugačije veruju ili misle moramo da poštujemo i sa njima da delimo i dobro i zlo. Na Balkanu nema velikih i malih, nemoj da se prebrojavamo, tek tada ćemo da vidimo kako i koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a sukobima i ratovima nismo postajali ni veći, ni bogatiji", istakao je Vučić.

On je dodao da je danas u Banjaluku došao da pruži podršku Republici Srpskoj i da govori o budućnosti koja je svima prioritetni zadatak, a koja neće zavisiti od toga koliko smo veliki, već koliko smo brzi u napretku i vrijedni.

Konstatujući da se svijet mijenja brzinom koja jedva može da se prati, Vučić je rekao da Srbija, BiH i region treba da razmišljaju o naučnim dostignućima u svijetu i onome u šta treba uložiti i pamet i energiju.

"Od čega treba da krenemo da bi ovaj prostor konačno prestao da bude zemlja straha i mržnje, kako ga je nazivao Ivo Andrić, ili zemlja u kojoj žive najusamljeniji narodi na svetu kako je pričao veliki Meša Selimović. Važni odgovori su nam potrebni, odgovori koji iniciraju naš opstanak i našu budućnost, trajni odgovori koji će konačno rešiti najveću srpsku dilemu - opstajemo ili nestajemo", rekao je Vučić.

On je poručio da je važno da bude više obrazovanih ljudi, da je na ovim prostorima potreban mir, razvoj, saradnja, učenje, razumijevanje, napredak, da su potrebni Andrići i Tesle, Selimovići i Pupini, oni koji će da nas vode napred, a ne nazad.

"Srećan vam Dan Republike Srpske i srećnu budućnost vam želim, uspešnu, bogatu i zajedničku. Živela Republika Srpska, živela Srbija", poručio je Vučić.