SREĆNO, OTADŽBINO Republika Srpska slavi 24 rođendan

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 01. 2016. - 7:23h

Republika Srpska danas slavi 24. rođendan. Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Republika srpska 24 rodjendan

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

Komentari

RS je jako bogata.Imamo zemlju da hranimo cjelu Evropu a da ne pominjem druge stvari kao sto je struja,ruda,nafta,kamen,suma i ostala prirodna bogastva. Na stranu lopovi politicari ali i narod treba da se angazuje i da shvati da od lezanja i kafane nema nista. Poljoprivreda i stocarstvo moze donjeti veliku korist a jos ako ima posao pa ovo dodatno radi pa nas narod moze biti bogat. Na zapadu ljudi nemaju svoju zemlju,mi je imamo ali je ne koristimo jer smo lijeni i pogresno vaspitami u uvjerenju da je to nesto grozno,tesko i da od toga nema koristi.Svako ko vam to kaze laze,sve su to baksuzi koji tako govore. Od svakog posla ima koristi a tek posao proizvodnje hrane sto moze biti koristan.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja