Više stotina građana Trebinja poslalo je od jutros razglednice sa motivima Republike Srpske sudijama Ustavnog suda BiH, koje su 9. januar - Dan Srpske proglasile neustavnim.

razglednice dan srpske trebinje

Trebinjci su se masovno odazvali kampanji "Srpska i dalje slavi", koju na području Republike Srpske provode Mladi socijaldemokrati. U centru Trebinja dijeljene su i zastave Republike Srpske i majice sa natpisom "Slavimo Republiku".

Prema riječima narodnog poslanika Luke Petrovića, koji je jutros posjetio štand na kome građani na razglednicama upućuju poruke sudijama Ustavnog sudu BiH, ovo je reakcija na sramnu odluku tog organa, ali i poruka da je Republika Srpska svetinja.

razglednice dan srpske trebinje

"U više od 30 opština Republike Srpske danas je napravljena akcija podjele pisama sudijama Ustavnog suda BiH, koje su donijele sramnu odluku o ukidanju Dana Republike Srpske", kazao je Petrović.

On je dodao da je jedna od osnovnih poruka današnje akcije da Republike Srpska ne želi nikoga da ugrožava, ali da se očekuje poštovanje institucija i građana Srpske.

"Poruka je miroljubiva. Želimo da svi poštuju naše praznike i da ih zajednički obilježimo, a ne da ih ponižavaju i ugnjetavaju", napomenuo je Petrović.

Predsjednik gradske organizacije Mladih socijaldemokrata Trebinje Nedeljko Lambeta istakao je da je današnja akcija poruka da će se iz godine u godinu sve jače, snažnije i u sve većem broju obilježavati Dan Republike Srpske.

"Nijedna odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika to ne može da promijeni", rekao je Lambeta.

Građani Trebinja imaju samo riječi hvale za današnju akciju, ističući da su 9. januara postavljeni temelji Republike Srpske, u koje je ugrađena krv najboljih sinova i kćeri koje je srpski rod dao.

"Kako će čovjek koji se rodi da nema ime i prezime, tako i Republika Srpska treba da ima svoj dan da slavi. Ovo što neki pričaju, ja ih uopšte ne bih slušao. To je jedini način da Srpska Republika i ostane i da budemo složni kao braća", kaže Trebinjac Borislav Ivković, čestitajući svim građanima Republike Srpske 9. januar.

razglednice dan srpske trebinje

razglednice dan srpske trebinje