Sve je spremno za proslavu Dana Republike u subotu, 9. januara, zastave se već uveliko vijore ulicama, na kućama i svim institucijama, dok će centralna manifestacija "Zavjet slobodi" povodom osnivanja RS biti održana u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik".

Dan republike srpske Prema programu, ovaj rođendan RS će biti najsvečaniji do sada, a očekuje se i najveći broj uglednih gostiju.

Milorad Dodik, predsjednik RS, će u Administrativnom centru Vlade RS održati tradicionalne prijeme predstavnika zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika boračkih organizacija, sportista, studenata, nagrađenih učenika i medija.

Prijemu će, među ostalima, prisustvovati i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, sa svojim kabinetom.

Dodik će dodijeliti odlikovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a dodjeli će prisustvovati i Željka Cvijanović, premijerka RS.

U sklopu obilježavanja Dana i krsne slave predviđeno je u petak polaganje vijenaca poginulim pripadnicima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici i grobnici 12 banjalučkih beba na Gradskom groblju.

Kako je najavljeno, vijence će položiti Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, Dodik, Cvijanovićeva, delegacija Narodne skupštine RS, a biće položeni i vijenci u ime drugih najviših institucija i organizacija u RS.

Polaganje vijenaca predviđeno je i na spomen-obilježju bivšeg predsjednika RS Milana Jelića.

Sjednica Senata RS održaće se u petak, a predsjedavaće joj Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je rekao da RS postoji legalno i legitimno.

"Ne vidim razlog protiv obeležavanja ovog dana, sem da nađu način da mogu da prigovaraju nešto jednoj istorijskoj činjenici i onome što de fakto postoji", rekao je patrijarh Irinej za "Sputnjik".

Patrijarh je rekao da mu je drago što će prisustvovati proslavi u Banjaluci.

"To je naš narod, to je država srpskog naroda. Pa ako može predsednik Turske da kaže da je Prizren njihov grad i da ga neki drugi svojataju kao svoj, zar ne može srpska vlada i svaki Srbin iz Srbije da dođe u republiku srpskoga naroda?", upitao je patrijarh Irinej.

U Beogradu i Novom Sadu pojavili su se bilbordi i plakati sa kojih se poziva na proslavu i poštovanje Dana RS.

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, je rekao da RS treba da slavi svoj dan, Svetog arhiđakona Stefana.

Nikola Selaković, ministar pravde Srbije, izjavio je da je Dan Republike jedan od najvažnijih datuma u modernoj srpskoj istoriji.

"To je onaj trenutak kada su Srbi na majorizaciju, odnosno preglasavanje s ciljem rastakanja nekadašnje velike zajedničke države, odgovorili osnivanjem svoje, tada nazvane, Srpske Republike BiH", kazao je Selaković.

On je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom usmjerena na pokušaj brisanja istorijskog pamćenja Srba i 20. vijeka u BiH.

Selaković je podsjetio da su u daljoj ili bližoj istoriji, i u vrijeme okupacije, ljudi pokušavali da izbrišu neke velike praznike, ali im to nikad nije polazilo za rukom.

On je uvjeren da će za Dan Republike Srbi, kojoj god stranci ili političkoj opciji pripadali, bilo da su u vlasti ili opoziciji, biti sabrani i složni zajedno s ciljem očuvanja RS, kakva je Dejtonskim sporazumom predviđena.
Više opština i gradova u RS obilježiće u petak Dan Republike brojnim svečanim manifestacijama.