Božićna liturgija održana je u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, a služio ju je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril. Bogoslužženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev.

patrijarh moskovski i cijele rusije kiril

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je služžbi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti.

U hramu, ukraššenom bijelim cvijećem i jelovim grančicama, okupile su se hiljade ljudi, prenosi Sputnjik. „

"Molim se za to da prestanu ratovi i međusobne borbe i da mir Božžiji dođe do svih nas", poručio je patrijarh Kiril.

Liturgiju je prenosilo nekoliko držžavnih televizija, a mogla je da se prati i na zvaničnom sajtu Ruske pravoslavne crkve.

„"Ponekad smo u veoma opasnim svađama s ljudima koji su sposobni da donesu istinsku nesreću, patnju, a ponekad se te svađe završšavaju katastrofom. Svako od nas je prije svega dužžan, odgovarajući na dolazak Spasitelja na svijet, da se trudi da se miri s naššim neprijateljima, da razumno gradi odnose tako da mir nastupi umjesto svađe", rekao je Kiril, obraćajući se televizijskim gledaocima u žživom prenosu uoči bogoslužženja.

Tada će, prema riječima patrijarha, biti višše svjetlosti i mira ne samo u porodicama, nego i u žživotu naroda, držžava, na naššoj planeti.

On je požželeo svima da pronađu mir u srcu i u međusobnim odnosima.

Svečane liturgije održžane su i u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijarššije širom svijeta.

Božžić po Julijanskom kalendaru obilježžavaju i Srpska, Gruzijska, Jerusalimska crkva.