Božićne ponoćne liturgije služene su u četiri hrama na području Mostara - u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, manastiru Žitomislić i, prvi put nakon rata, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, koji se obnavlja.

Božićne ponoćne liturgije služene su u četiri hrama na području Mostara - u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je služio liturgiju u Staroj crkvi, rekao je da je poruka Božića da se Hristos rađa, dolazi na zemlju i postaje Bog da bi svaki čovjek postao Bog po blagodati.

"Zato treba da otvorimo svoja srca za rađanje Boga u nama, za rađanje svakog dobra, a otvarajući srca Bog se u nas useljava. Ako mu damo prostor onda će biti Boga u nama i u cijelom svijetu", rekao je Krulj.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović poručio je da je Božić praznik života i velike nade.

"Zato je jedina i osnovna poruka da se radujemo životu", rekao je iguman Danilo.

Iguman Danilo podsjeća da se ove godine po 15. put nakon rata u manastiru Žitomislić služi božićna liturgija.

"Iz godine u godinu vidi se napredak. Počeli smo na temeljima, u hladnoj nezavršenoj crkvi, sa malo ljudi. Danas, na Badnje veče, dvorište crkve je premalo da primi veliki broj ljudi. Na ponoćnoj liturgiji pričesti se više stotina vjernika. Moramo vjerovati i nadati se boljitku", kaže iguman Danilo.

Sve crkve bile su ispunjene vjernicima koji kažu da je svaki Božić u dolini Neretve sve radosniji, jer se u crkvama mogu vidjeti djeca i mladi ljudi.