U hitnoj službi Doma zdravlja Trebinje u protekla 24 časa obavljen je 51 pregled, a pacijenti se najčešće javljaju sa simptomima upale pluća, astme, gripa, kao i vodenih ospica.

bolnica trebinje

Načelnik ove službe Saša Borjan kaže da je simptomatologija raznolika, od astmatičara kojima kiša i vlažno vrijeme stvaraju velike smetnje, do pacijenata sa upalom pluća, gripom, različitim vrstama viroza i vodenih ospica kod djece i odraslih.

"Sve prisutnije upale pluća najčešće su bakterijske prirode, a simptomi su povišena tjelesna temperatura i malaksalost, često praćena mučninom i povraćanjem", rekao je Borjan Srni.

On je naveo da je povećan broj djece, ali i odraslih, oboljelih od vodenih ospica, naglašavajući da bi takve pacijente trebalo pažljivo propratiti i adekvatno liječiti, jer se dešava da se kao prateća pojava ovog oboljenja javi upala pluća.

Epidemiolog u Zavodu za zaštitu zdravlja, u regionalnom centru Trebinje Julija Krulj kaže da, i pored povećanog broja pacijenata sa simptomima gripa, epidemije ove bolesti za sada nema.