Republika Srpska je blizu da ostvari ideal parlamentarizma i demokratije, posebno ako se posmatra sloboda medija, istakao je večeras u Trebinju politički analitičar dr Dragan Petrović.

dragan petrovic predavanje trebinje

On je na predavanju u Trebinju o temi „Savremeni Balkan u multipolarnom svjetskom poretku koji nastaje“ naglasio da u Republici Srpskoj, i pored određenih sukoba, postoji zadivljujuća saradnja između širokih slojeva političkih stranaka.

"Stepen sukobljavanja, koji je u neko vreme malo pojačan na relaciji SNSD-SDS, nije poprimio onakve razmere koje bi zaljuljale nacionalni čin", kaže Petrović, koji je predavanje održao u biblioteci Eparhijskog doma.

Petrović je istakao da je za Republiku Srpsku najopasniji bio udar iz 2005. godine, kada su Pedi Ešdaun i Rafi Gregorijan, pozivajući se na Dejtonski sporazum, a zapravo protiv njega, oduzeli nadležnosti Srpskoj, ukinuli vojsku, nametnuli zajedničke granične jedinice i SIPU, za koju kaže da je savezna nadpolicija.

"Ipak, uspela je da izdrži dalje udare, sačuvala integritet, uspostavljena je kohezija između političke elite i širokih društvenih slojeva. Nema ni blokade u medijima koja bi omela jedan svenacionalni dijalog i dijalog koji postoji u okviru elite", pojasnio je Petrović, koji je završio četiri državna fakulteta na Univerzitetu u Beogradu, odbranio dvije magistarske teze i stekao zvanje doktora nauka.

Prema njegovim riječima, na Balkanu je potrebno jedinstvo srpskih zemalja, ali i hitan prestanak sa vođenjem propale neoliberalne ekonomije.

"Primenom neoliberalne ekonomije, predajom Kosova i Metohije negiramo svaki mogući izbor. To je podmukla scena operatora te politike na domaćem nivou, koji glumeći slobodu vladaju u Beogradu, viđaju se sa Putinom u susretima koji ništa ne moraju da znače", rekao je politički analitičar Dragan Petrović iz Beograda.

dragan petrovic predavanje trebinje

Najveći problem u srpskim zemljama, jasan je Petrović, jeste u mlitavosti Beograda i postojanju jednog dijela društvene elite koji je povlašćen bez obzira na to kakvi su mu parlamentarni rezultati, dok je uspon Srbije zaustavljen zbog interesa stranih sila, prodaje Kosova i Metohije.

"Čak i ako u budućnosti u Srbiji ne dobijemo promene u političkom smislu, imaćemo jednu jaku institucionalizovanu, parlamentarnu i društvenu opoziciju, čiji će zadatak biti povezivanje sa društvenim, ekonomskim tokovima u drugim srpskim zemljama", kategoričan je Petrović, koji je u više navrata pozdravljen gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Promjene u međunarodnim odnosima velika su šansa svih nas da se izborimo za jedan boljitak, koji nam je u proteklom periodu, zbog monopolarnog svjetskog poretka, bio debelo uskraćen, smatra Petrović.

"Srbija treba da vodi spoljnu politiku u interesu građana, a ne da bude teg na ruskoj, njemačkoj ili francuskoj strani", istakao je Petrović, dodajući da je suština svih srpskih zemalja da imaju slobodan ekonomski izbor i slobodna pitanja o državnom statusu.

Prema njegovom mišljenju, Srbi Rusiju trebaju da doživljavaju kao najvažnijeg partnera, uz umjeren način i saradnju sa ostalim državama članicama Briksa i Evrope, ne uznemiravajući pretjerano Vašington, sem u segmentima odbrambene politike.

RUSIJA SVE JAČA, SVIJET POSTAJE MULTIPOLARAN

dragan petrovic predavanje trebinje

Pad Berlinskog zida krajem osamdesetih godina 20. vijeka stvorio je od do tada bipolarnog svijeta, monopolaran koji je trajao nepune dvije decenije, a koji su predstavljale Sjedinjene Američke Države, kaže Petrović, čiji korijeni su iz trebinjske Zagore.

On je naglasio da se različiti istorijski periodi mogu uzeti kao prestanak monopolarnog svijeta, navodeći kao primjere drugi američki napad na Irak, svjetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine.

"Amerikanci i Englezi imaju vrlo skromne inspiracije da bez omeđina vladaju svetom. Oni napadaju Kinu, Rusiju, blokiraju Francusku i Nemačku, jer su svojim gabaritima prepreka njihovom putu", kazao je Petrović, koji je zaposlen u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu kao Viši naučni saradnik, gdje se pored cjeline međunarodnih odnosa bavi posebno Rusijom i postsovjetskim prostorom kao primarnom oblašću, a potom i Francuskom.

On je naglasio da je uticaj Rusije u međunarodnim odnosima sve veći, posebno nakon osnivanja Šangajske organizacije za saradnju 2001. godine, kojoj su se prethodne godine, uz Rusiju i Kinu, pridružili Indija i Pakistan.

"Rusija je dosta ojačala. Igrala je pametno. U početnim fazama izbegavala je sudar sa 'gigantima'. Putin je još u svom prvom mandatu uspeo da ojača glavne poluge ruske moći - ekonomiju i vojsku, dok je u drugom mandatu počeo da rešava demografsku kugu", naglasio je Petrović, odgovarajući na mnogobrojna pitanja prisutnih.

On je istakao da je u srpkim medijima skoro nezapaženo prošla vijest o osnivanju Svjetske banke Briksa, koja, za razliku od MMF-a, ne postavlja uslove i daje povoljnije kamate tražiocima kredita.

Predavanje u Trebinju, kome je prethodilo predavanje u Gacku, Petrović je zaključio konstatacijom da nije moguć svjetski sukob, već samo sitna podmetanja, pučevi i nadmetanja u latino zemljama.

Organizator večerašnjeg predavanja bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", gradski odbor Trebinje.