Sjećate li se filma "Šindlerova lista", Stivena Spilberga. Ukoliko ga niste gledali, preporučujemo vam da ga pogledate.

sindler

Film je u potpunosti rađen po istinitom događaju. Želimo ovim člankom da vas informišemo o ovom izuzetnom čovjeku, pripadniku njemačke Hitlerove Nacističke partije, koji je sahranjen u Izraelu.

O njegovoj ulozi u spasavanju Jevreja govori roman Šindlerova arka, kao i film Stivena Spilberga Šindlerova lista koji je snimljen prema romanu.

Spilbergov film predstavio je Šindlera širokim masama. Pošto je nekima film jedini izvor znanja o Šindleru, važno je napomenuti da je on stvarno bio onakav kako ga je Spilberg prikazao u filmu: kao čovjeka kome je spasavanje svojih jevrejskih radnika bilo važnije od profita.

Šindler je, zapravo, potrošio većinu svog bogatstva i isključio je sebe iz bilo kojeg političkog položaja u svojoj državni, samo da bi spasio živote svojih jevrejskih radnika.

Šindlerova priča, koju je ispričao preživjeli iz Holokausta Poldek Pfeferberg, bila je osnova za knjigu Tomasa Kinilija, Šindlerova arka, koja je kasnije preimenovana u Šindlerova lista. Tu knjigu je Stiven Spilberg 1993. adaptirao u film Šindlerova lista.

Šindlera je u filmu glumio Lijam Nison, koji je 1993. bio nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca za tu ulogu. Film je iste te godine osvojio Oskara za najbolji film, a reditelj Stiven Spilberg dobio je Oskara za najboljeg reditelja.

Oskar Šindler je bio njemački preduzetnik i član Nacističke partije koji je zaslužan za spasavanje više od 1.100 Jevreja tokom holokausta.

sindler

Šindler je zapošljavao Jevreje u svojim fabrikama koje su se nalazile na teritorijama današnje Poljske i Češke.

sindler

Šindler je preživio Drugi svjetski rat. Umro 9. oktobra 1974. godine. Sahranjen je, po sopstvenoj želji, na katoličkom groblju na Sionskoj gori i jedini je član Nacističke partije kome je ukazana ta počast.

sindler

Niko ne zna koji su bili Šindlerovi motivi. Citiran je da je govorio: „Poznavao sam ljude koji su radili za mene... Kada poznajete ljude, morate se ponašati prema njima kao prema ljudskim bićima”.

Šindlerov grob se nalazi na padini ispod Sionske kapije i zidina Starog grada. Kamenčići na njegovom grobu su znak zahvalnosti jevrejskih posetilaca, prema jevrejskoj tradiciji, iako Šindler nije bio Jevrej. Na natpisu na njegovom grobu, na hebrejskom jeziku piše: Pravednici među nacijama, što je počast kojom država Izrael opisuje ne-Jevreje koji su rizikovali svoje živote tokom holokausta da spasu Jevreje od nacističkog uništenja.

Natpis na njemačkom jeziku kaže: Nezaboravni spasilac 1.000 progonjenih Jevreja.

sindler

Godine 1963. Šindler je odlikovan u Izraelu u Jad Vašem memorijalnom centru kao Pravednik među nacijama. Tu nagradu Jevrejska država dodjeljuje izuzetno rijetko.

Nagrada se danas dodjeljuje pravednoj osobi koja, uglavnom kroz pisanje, podstiče na prihvatanje Jevreja i jevrejske države, ismijava i marginalizuje antisemitizam.

U ono vrijeme, Šindler je bio tek treći hrišćanin koji je dobio to priznanje, i nesumnjivo jedini bivši član NSDAP-a koji je dobio to priznanje. Dobio je čast da posadi drvo u Aveniji pravednih.
Oskar Šindler:

[embed]

[/embed]

Pogledajte i odlomak iz filma: