Dramskii umjetnik Dušan Golumbovski, poznat po ulozi Ozrena Soldatovića u serijama „Srećni ljudi” i „Bela lađa”, preminuo je u Beogradu u 75. godini, potvrđeno je Tanjugu u Pozorištu na Terazijama, prenosi Tanjug.

Dusan Golumbovski Golumbovski je preminuo juče.

Golumbovski je rođen 15. mart 1941. u Beogradu. Na daske koje život znače stao je prvi put sa 10 godina, a glumačku akademiju upisao je sa Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Stašom Pešić, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom Vučo.

Slobodan Đurić, Ivan Bekjarev, Miodrag Andrić-Moljac, Dejan Konstatinović i Golumbovski su se šezdesetih godina prošlog vijeka okupili oko Teatra nacionalne drame i drugih grupa koje su organizacijom književnih večeri prerasle u politički teatar posvećen kritici komunističkog sistema.
Osim zapaženih rezultata u teatru, televizijskoj i filmskoj publici se predstavio u više od 50 ostvarenja, snimio je više od 100 epizoda poznatih serija, bilježeći poseban uspjeh u serijama scenariste Siniše Pavića.

Popularnost je stekao ulogom u televizijskim serijama „Srećni ljudi” i „Bela lađa”, a odigrao je više desetina rola na scenama Narodnog pozorišta i Pozorišta na Terazijama.

Zajedno sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine činio je prvi voditeljski par kultne TV emisije značajne za formiranje jugoslovenske rokenrol scene „Koncert za mladi ludi svet” Nikole Karaklajića, u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

Krajem devedesetih godina vršio je dužnost upravnika „Pozorišta T” u Beogradu.

Po odlasku u penziju 2002. godine, tumačio je isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji je smatrao svojom posebnom obavezom.

Ispraćaj na kremaciju biće 6. januara, u 16 sati na Novom groblju u Beogradu.