Služenjem praznične večernje i lomljenjem slavskog kolača u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, večeras je obilježena krsna slava Društva prijatelja Rusije - Sveti Jovan Kronštatski.

krsna slava drustvo prijatelja rusije

U prigodnom obraćanju članovima Društva, predsjednik đakon Vladimir Vukanović, istakao je da je 2015. godine organizovano niz manifestacija koje su obogatile kulturni program Trebinja, zahvalivši se svim članovima na više nego dobroj saradnji.

On je rekao da su i tokom prethodne godine najaktivnije bile sekcije tog Društva - Trebinjsko astronomsko udruženje i kurs ruskog jezika, koje vode Miro Ilić, odnosno Spasenija Zotović.

"U narednom periodu imamo plan da pokrenemo i likovnu sekciju i nadam se da će se to desiti u skorije vrijeme", kazao je Vukanović.

Nakon prazničnog večernjeg, u restoranu Dionis održana je sjednica Društva koja je donijela bitne odluke za funkcionisanje Društva, te su članovima predstavljeni izvještaji rada sekcija.

Miro Ilić je predstavio godišnji rad astronomske sekcije Društva, te ukazao na potrebu da se nastavi sa potenciranjem izgradnje jedinstvene astronomske opservatorije. On je upoznao sve prisutne i sa aktivnostima sekcije, koja već godinama unazad za djecu i sve građane organizuje besplatna javna posmatranja neba putem teleskopa.

S druge strane, Spasenija Zotović, rukovodilac kursa ruskog jezika, kazala je da je Društvo dobilo sertifikat od Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za diplome polaznicima kursa ruskog jezika.

krsna slava drustvo prijatelja rusije

Ona je napomenula da je pri kraju kurs nivo A1, te da će polaznici krajem mjeseca polagati završni ispit.

Krsnoj slavi Društva na zadovoljstvo svih članova prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić, koji je tom prilikom jednoglasno izabran za počasnog predsjednika Društva.

Tom prilikom Gatarić je uputio poziv Društvu da njegova i delegacija grada Trebinje prisustvuju obilježavanju Dana Opštine Prnjavor - 24. marta, što je rukovodstvo Društva rado prihvatilo.

Takođe, proširena sjednica članova Društva zadužila je Ljubišu Krunića, odbornika u Skupštini grada i člana Društva, da se u budžetu grada obezbijede određena finansijska sredstva, kako bi Društvo u budućnosti nesmetano funkcionisalo.

Kako bi se popravilo finansijsko stanje Društva, jednoglasno je donesena odluka da se uvede plaćanje članarine. Nju će, kako je ustanovljeno, plaćati svi zaposleni članovi, dok će nezaposleni biti oslobođeni plaćanja iste.

Ovom prilikom, Društvo je uputilo iskrenu zahvalnost rukovodstvu restorana Dionis iz Trebinja, koje je omogućilo da se sjednica društva održi u tom ugostiteljskom objektu.

krsna slava drustvo prijatelja rusije trebinje