Države regiona osvanule su jutros okovane snijegom, koji uz jak vetar stvara i velike nanose, na primorju pada kiša, glavne saobraćajnice su prohodne iako se sobraćaj odvija veoma usporeno.

Snijeg

U većem dijelu BiH od jutros pada snijeg, a u Hercegovini kiša, tako da se saobraćaj odvija usporeno, a na pojedinim putevima i otežano.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čište i posipaju, tako da su za sada svi putevi prohodni. Međutim građani u Banjaluci su ogorčeni stanjem na saobraćajnicama, jer kako ističu većina ulica nije prehodna.
Vozačima iz automoto saveza savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

I na području RS predstanak padavina se očekuje kasnije popodne i večeras.

U Sarajevu ekipe Komunalnog preduzeća čiste snijeg, koji je jutros počeo da pada u tom gradu. Sve ekipe su na terenu i rade na čišćenju saobraćajnica. Većih problema zasad ima u padinskim dijelovima ovog grada, ali se i tu saobraćajnice čiste i posipaju.
U Hrvatskoj snijeg pada od juče, padao je noćas, a očekuje se da će padati i danas tokom cijelog dana. Snijegom su zatrpani i ostali hrvatski gradovi, debeli sloj prekrio je između ostalih i Karlovac te Osijek.

Kako najavljuje Državni hidrometereološki zavod, u Hrvatskoj će danas biti pretežno oblačno sa snegom u kontinentalnim delovima.

Prestanak padavina se očekuje večeras.

Na sjevernom i srednjem Jadranu duva jaka i olujna bura, na južnom Jadranu još prepodne duvao je jak jugo.

Pojačan je saobraćaj putničkih vozila na graničnim prelazima: na ulazu u Bajakovo (čekanja više od tri sata), Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Tovarnik, Karasovići i Klek.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 tona.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina te katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

I na zapadnom području Makedonije, u Tetovu, Požaranu, Mavrovu i Berovu pada snijeg i, kako se očekuje, predstanak padavina se može očekivati, takođe, večeras.

Snijeg provejava u makedonskom glavnom gradu, a u zapadnim dijelovima zemlje se očekuje debljina snježnog pokrivača od 25 cm.

Prestanak snježnih padavina u Sloveniji se očekuje danas tokom dana, a temperature će se kretati od minus sedam do minus 1.

Oblačno i hladno će se, prema prognozama tamošnjeg hidroemeteoroškog zavoda, zadržati I sutra sa snegom Ili kišom u većem delu zemlje.