U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom krsne slave episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i ove eparhije - Svetog Ignjatija Bogonosca.

sveti ignjatije bogonosac krsna slava vladike grigorija i eparhije zhip

Tokom liturgije, koju je služio vladika niški Jovan, uz sasluženje episkopa Grigorija i umirovljenog vladike Atanasija, obavljena je tajna svetog pričešća i prelomljen slavski kolač.

Vladika Grigorije je zahvalio svim gostima, poručujući da mu je veoma drago što je na liturgiji bio veliki broj djece iz svih mjesta iz istočne Hercegovine.

Njegovo preosveštenstvo je, osvrćući se na proteklu 2015. godinu, istakao da će ona ostati upamćena po izgradnji hrama Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima i početku rada Opšte bolnice u Nevesinju, ali i po nastavku radova na adaptaciji Sabornog hrama u Trebinju.

sveti ignjatije bogonosac krsna slava vladike grigorija i eparhije zhip

"Protekle godine najveći događaj bili su osvećenje crkve u Prebilovcima i sahrana kostiju mučenika, koje su u ranijem periodu bile minirane", rekao je vladika Grigorije i dodao da je to početak života u Prebilovcima i čitavoj Hercegovini.

Vladika se posebno zahvalio akademiku profesoru doktoru Predragu Pešku, koji vrši operacije u nevesinjskoj bolnici, naglasivši da je to veoma važno za sve građane Hercegovine i Republike Srpske.

On je kazao da će i ove godine u februaru biti održan simpozijum "Teologija u javnoj sferi", gdje će se predavači osvrnuti na aktuelne teme, kao što je migrantska kriza, terorizam, ekonomska pitanja...

"Radujem se što je došlo do smirivanja političkih tenzija u Hercegovini. Nadam se da će ljudi biti normalni u izbornoj borbi za vlast i da će narod birati one koji su normalni", rekao je je vladika Grigorije.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali don Ante Luburić, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, narodni poslanik Luka Petrović i druge ugledne zvanice.

sveti ignjatije bogonosac krsna slava vladike grigorija i eparhije zhip

sveti ignjatije bogonosac krsna slava vladike grigorija i eparhije zhipsveti ignjatije bogonosac krsna slava vladike grigorija i eparhije zhip