BOLNICA TREBINJE Pacijenti najviše čekaju na ultrazvuk srca, Mijanović najavljuje smanjenje lista čekanja

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 31. 12. 2015. - 17:00h

U Bolnici u Trebinju zbog nedostatka stručnog kadra ambulantni pacijenti na pregled ultrazvuka srca čekaju oko četiri mjeseca, na operaciju katarakte oka čeka se oko tri mjeseca, na preglede gastroskopije, kolonoskopije i CT-a oko dva mjeseca.

bolnica trebinje

Potvrdio je ovo za TrebinjeLive.info Vaso Mijanović, direktor ove ustanove, ističući da će se u narednom periodu kroz specijalizacije liste čekanja znatno smanjiti.

“Kod ultrazvuka srca najveći problem je što te preglede u našoj ustanovi radi samo jedan kardiolog. Dali smo jednu specijalizaciju iz kardiologije i za tri-četiri godine očekujemo da dobijemo svršenog kardiologa. Ipak, pored toga, u skorije vrijeme potrudićemo se da putem javnog konkursa primimo u radni odnos jednog kardiologa kako bismo što prije smanjili liste čekanja”, kaže Mijanović, napominjući da hospitalizovani pacijenti imaju prednost i da u njihovom slučaju nema lista čekanja.

On je napomenuo da je na specijalizaciji i budući gastroenterolog, pa će se na taj način smanjiti liste čekanja za gastroskopiju i kolonoskopiju. A dok budući specijalista ne završi specijalizaciju, u trebinjsku Bolnicu dolazi spolji saradnik.

“Na listi čekanja za preglede nalaze se i ambulantni pacijenti za CT. Tu se čeka oko dva mjeseca. Dva problema koja formiraju listu čekanja za CT su ograničen broj ekspozicija, jer radiolozi zbog zračenja ne mogu da odrade maksimum, već imaju tačno određen broj ekspozicija koje mogu da odrade tokom jednog dana, dok je drugi problem što nekada pacijenti za taj pregled moraju da dobiju saglasnost Fonda za zdravstveno osiguranje”, pojašnjava Mijanović, koji je na čelu trebinjske Bolnice od oktobra 2015. godine.

Liste čekanja su i kod laparoskopskih operacija žučne kese, jer je u toku edukacija kadra kroz dolazak spoljnih saradnika, a očekuje se da će uskoro i trebinjski hirurzi biti osposobljeni za tu vrstu liječenja. Na operaciju katarakte oka čeka se od dva do tri mjeseca i u tom slučaju u toku je edukacija sopstvenog kadra kroz dolazak spoljnog saradnika iz Beograda.

“Pošto spoljni saradnici najčešće dolaze iz Beograda ili nekih drugih velikih zdravstvenih centara, nisu u mogućnosti da često budu u Trebinju, tako da je veliki uspijeh i kada obezbijedimo dolazak nekog saradnika bar jednom mjesečno”, kaže Mijanović.

Za preglede na kojima ima lista čekanja, Bolnica u Trebinju posjeduje svu neophodnu opremu, a dodatni problemi se javljaju kada se na toj istoj opremi pojave kvarovi, čija opravka košta i po nekoliko desetina hiljada maraka.

DUG BOLNICE ŠEST MILIONA MARAKA

Bolnica u Trebinju zaključno sa današnjim danom duguje oko 6,2 miliona KM, ali se taj dug iz godine u godinu smanjuje, a sve zahvaljujući dobrom planu rada uprave ove ustanove.

Ova zdravstvena ustanova na dan 31. decembar 2014. godine imala je dugoročne obaveze u iznosu od 3.694.015, a na današnji dan 3.679.146 KM. Dugoročene obaveze se redovno servisiraju i konstantan je trend njihovog smanjivanja. Što se tiče kratkoročnih zaduženja, na dan 31. decembar 2014. godine iznosila su 2.842.452, a na kraju ove godine 2.570.900 KM.

vaso mijanovic

“Veoma je teško naći neku zdravstvenu ustanovu koja posluje pozitivno. Ako se ide u interesu pacijenta i ako dajemo sve veći i sve širi paket prava pacijentu, onda u jednom dijelu država, Fond zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove moraju da trpe”, kategoričan je Mijanović.

On napominje da Bolnica nema problema sa dobavljačima, da se neto plate zaposlenim redovno izmiruje, dok prema Poreskoj upravi Srpske duguju četiri doprinosa.

Sredstva koja Bolnici dodjeljuje Fond zdravstvenog osiguranja su dovoljna samo za tekuće potrebe, pa Bolnica nema sopstvenih sredstva da ulaže u nove investicije, već se održava postojeće stanje.

Iz tih razloga novo rukovodstvo Bolnice organizovaće donatorsko veče.

„Ulaganja u investicije od sopstvenih sredstava nisu moguća, pa ćemo se obrati svim dobrim ljudima u Trebinju, Gradskoj upravi i rukovodiocima preduzeća iz energetskog sektora da kroz donacije pomognu razvoj Bolnice na dobrobit svih građana Trebinja i Hercegovine”, kaže Mijanović.

Mijanović ističe da u posljednjih nekoliko godina nisu imali pomoć iz budžeta grada, ali ni od preduzeća iz energetskog sektora sa sjedištem u Trebinje, dodajući da se nada će se ta slika u narednoj godini promijeniti.

U strateškom planu Bolnice Trebinje u narednih pet godina predviđena je rekonstrukcija odsjeka za hemodijalizu, operativnog bloka i jedinice za intenzivno liječenje gdje bi trebala da se formira i angio sala.

Petogodišnji plan obuhvata i aplikaciju za program energetske efikasnosti, formiranje savjetovališta za sterilitet i digitalizaciju radiologije i laboratorije.

Komentari

Svaka cast direktore ,
Konacno da neko misli I o nama obicnim ljudima .
Director Mijanovic je dosao nedavno I ocito je da se uhvatio u kostac sa mnogim problemima!
Kao korisnik bolnickih usluga ja vec osijetim promjene na bolje znaci osim sto zna sta da radi on I radi ali ce mu vrlo tesko biti izici na kraj sa naslijedjenim problemima: nepotizmom,neradom, ignorancijom i sujetom nezainteresovanih I neznanih ljekara!
Bog te blagoslovio, Vaso samo nastavi!
MO

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja