Sva zavisna preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/, osim Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ Gacko, rebalansom su pozitivno završila poslovanje za 2015. godinu uprkos teškoćama koje su ih pratile, rekla je danas direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić.

ers novogodinji prijem

Milekićeva je napomenula da je "proizvodnja značajno lošija u odnosu na prethodne godine".

"Ovome moramo dodati i situaciju u vezi sa prekinutim tarifnim postupkom zbog statusa određenih članova Regulatorne komisije u kome je ERS očekivala dodatni prihod od 35 miliona KM, pa će se izostanak ovog prihoda svakako odraziti na finansijski rezultat ERS-a", rekla je Milekićeva novinarima na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare u sjedištu ERS-a u Trebinju.

Ona je dodala da su iz dodatnih prihoda, koji su trebalo da budu ostvareni povećanjem cijene električne energije, trebalo da budu pokriveni rashodi po osnovu dodatne naknade za korištenje prirodnih resursa, uvedeni zbog punjenja Fonda solidarnosti.

Po tom osnovu, ERS za 2015. godinu dužna da uplati ili je u najvećem procentu uplatila 22 miliona KM.

"Ovaj rashod nije ukalkulisan u cijenu električne energije jer u prethodnom tarifnom postupku ova obaveza nije postojala", rekla je Milekićeva.

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare u sjedištu ERS-a u Trebinju Milekićeva je podsjetila na teškoće kroz koje je prolazilo preduzeće RiTE Gacko, navodeći da su neke od njih vezane za eksploataciju uglja, kao i za obezbjeđivanja potrebnih količina uglja za rad termoelektrane

"Uz veliko zalaganje uprava matičnog preduzeća i RiTE Gacko i uz podršku Vlade Republike Srpske sačinjen je akcioni plan za prevazilaženje ovih teškoća, tako da je RiTE radila u kontinuitetu sa planskim remontom, a problemi u vezi sa eksploatacijom uglja i snabdijevanjem termoelektrane ugljem prevaziđeni su otvaranjem novog površinskog kopa", istakla je Milekićeva.

Prema njenim riječima, zbog promjenjivog kvaliteta uglja, što utiče na rad sistema, TE Gacko će proizvesti 100 gigavat sati električne energije manje od plana, što će se odraziti na rezultat tog preduzeća.

"TE Gacko, zbog podbačaja plana proizvodnje i nemogućnosti da ostvarenim prihodima pokrije rashode koje se tiču, prije svega, naknade za korištenje prirodnih resursa i uvećane amortizacije zbog novonabavljene opreme, neće biti u situaciji da ostvari pozitivan rezultat", navela je Milekićeva.

Govoreći o rezultatima rada Termoelektrane Ugljevik, Milekićeva je napomenula da je to preduzeće, iako je bila dosta teška godina, sačuvalo stabilnost i da je sa današnjim danom prebacilo plan za četiri odsto.

Milekićeva je istakla da je, osim loših hidroloških prilika, naročito na slivnom području rijeke Drine, zbog čega je Hidroelektrana Višegrad za decembar ostvarila plan sa svega 54 odsto, na ukupnu proizvodnju u ERS-u uticao i kapitalni remont na generatoru G1 u Dubrovniku.

"Generator G1 u Dubrovniku ukupno instalisane snage 108 megavata u kapitalnom je remontu, odnosno revitalizaciji postrojenja počela je 1. juna 2015. godine. To je u potpunoj nadležnosti Hrvatske elektroprivrede /HEP/, ali je zajednička proizvodnja te i `Elektroprivrede Republike Srpske`", pojasnila je Milekićeva.

Ona je dodala da je prvobitno planirani remont trebalo da traje četiri mjeseca, ali je produžen na pet mjeseci da ne bi bilo prekoračenja rokova.

Prema njenim riječima, ni nakon sedam mjeseci generator još nije na mreži, a prema najnovijim najavama iz HEP-a generator će tek 12. januara biti raspoloživ za rad.

Što se tiče potrebnih količina struje za snabdijevanje potrošača u Republici Srpskoj, Milekićeva je rekla da su distribucije u kontinuitetu obezbijedile snabdijevanje potrošača, ali da su bilansni viškovi značajno manji nego prethodnih godina, što se odražava na ukupan prihod "Elektroprivrede Republike Srpske".

"Naplata električne energije takođe je solidna, a što se tiče distributivnih gubitaka i dalje je trand njihovog smanjenja", dodala je Milekićeva.