Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srpska, bez obzira na galamu i nerazumijevanje, ovu godinu završava stabilna i sa elementima rasta, koji se vidi kroz rast domaćeg bruto proizvoda koji, prema preliminarnim pokazateljima, iznosi oko 1,75 odsto, što predstavlja dobar trend.

milorad dodik predsjednik republike srpske

"Taj rast nije omogućio povećanje sveukupnih ekonomskih pokazatelja, ali i dalje ostajemo u dobrom pozitivnom trendu, bez obzira na činjenicu da smo mnoge stvari sa investicijama morali zaustaviti da bismo sanirali štete od poplava. I uprkos tome, neka naša preduzeća kao što je 'Elektroprivreda', koja je morala sanirati svoje brojne objekte oštećene u poplavama vlastitim sredstvima, bila je najznačajniji uplatilac u Fond solidarnosti sa više od 25 miliona, tako da se dovela u poziciji da sada možda i otežano posluju, ali smo odlučili da se solidarnost mora pokazati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da i u takvim uslovima Republika Srpska ima povećanu industrijsku proizvodnju i povećani domaći bruto proizvod.

"U ovakvim uslovim za vraćanje dugova iz prošlosti i pripadajućih kamata uzimamo manje novca, nego što vraćamo. Vratili smo ove godine više od stotinu miliona KM iz vlastitih prihoda, što govori o jednom dobrom trendu koji smo započeli prije tri godine, pa ga nismo mogli izvršiti u godini poplava, ali ponovo se vraćamo tome", naglasio je predsjednik Republike.

Prema njegovim riječima, u strukturu duga Srpske koji dospijeva, više od 75 odsto su dugovanja koja su nastala ranije, do 1990. godine i u ovim godinama pristižu najveći anuiteti upravo po tim kreditima.

Velika galama o dugu Srpske, kaže predsjednik Dodik, govori da se ne uvažavaju činjenice, a optužbe opozicije da je dug povećavan u apsolutnom iznosu, govori da oni ništa ne razumiju.

"Povećan je anuitet za povrat duga koji je lociran prije ove vlasti, pa čak i Republike. Milijardu i stotinu miliona je dospjelo na obaveze Republike prema kreditima od prije 1990. godine koji su locirani u Srpskoj. Sada dospijevaju najveći anuiteti u pogledu povrata", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da Srpska, bez obzira na sve, bilježi rast, te je održala politiku plata na stabilnom nivou.

"Naravno da Republika Srpska ima problema svoje likvidnosti na mnogim mjestima, ali sve svoje obaveze ostvaruje i tako će nastaviti i ubuduće", poručio je Dodik.

On je ovom prilikom svima čestitao novogodišnje praznike.