Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske, 9. januara, biće najglamuroznija do sada, posebno zbog neprihvatljive i politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Zakon o praznicima RS, kada su na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, bošnjačke i strane sudije preglasavanjem ovaj dan proglasile neustavnim!

Dan republike srpske

Kako Press saznaje od dobro obaviještenih izvora uključenih u organizaciju, prigodan program počeće još 28. decembra i trajaće narednih 13 dana.

Obilježavanje Dana RS pratiće i posebna kampanja, a pri kraju je izrada promotivnih video-spotova, fotografija i letaka koji će biti objavljivani u štampanim i elektronskim medijima, na društvenim mrežama, bilbordima te biti dijeljeni građanima širom Srpske.

Kako nezvanično saznaje PRESS, budžet planiran za niz manifestacija povodom Dana RS znatno prelazi iznos od 110.000 KM, koliko je bio ranijih godina.

Centralna manifestacija biće održana 9. januara u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik" gdje se očekuje prisustvo oko 1.200 zvanica iz RS i regije.

Svoj dolazak su, nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS Milorada Dodika u Beogradu, potvrdili gotovo svi članovi Vlade Srbije.

Bećkovićeva besjeda

U srpskoj prestonici je, kao što je Press već objavio, održan i sastanak Dodika s akademikom Matijom Bećkovićem i režiserom Emirom Kusturicom, a kako saznajemo, dogovoreno je da Bećković održi besjedu u "Boriku", dok je Kusturica zadužen za režiju cijele manifestacije.

Značajnu ulogu u umjetničkom dijelu programa imaće i članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

- Zvanični program obilježavanja Dana RS počinje 28. decembra, kada će predsjednik Dodik početi da organizuje prijeme za delegacije iz oblasti sporta, kulture, zakonodavne i izvršne vlasti u RS, za saveze nacionalnih manjina, predstavnike vjerskih zajednica, privrednike i brojne druge istaknute ličnosti.

U predstojećim danima biće niz uličnih akcija u svim većim gradovima, kako bi bio promovisan ovaj važan dan za Srpsku, a 29. decembra počinje emitovanje promotivne kampanje. Dodjela odlikovanja i sjednica Senata RS zakazana je za 8. januar.

Centralna manifestacija, odnosno svečana akademija, biće održana 9. januara u dvorani "Borik".

Novina je i koncert Miroslava Ilića, koji će tog dana biti održan u Istočnom Sarajevu - ispričao je sagovornik Pressa koji učestvuje u organizaciji svečanosti.

Veliki trud

On je dodao i da svi ulažu veliki trud i energiju kako bi Dan RS ove godine bio obilježen što svečanije i glamuroznije, kao i da su zadovoljni dosadašnjim tokom priprema.

Bivši predsjednik RS i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci, Rajko Kuzmanović, kazao je za Press da se manifestacija ne organizuje u inat odluci Ustavnog suda BiH, ali i da RS nema namjeru da odustane od proslave ovog dana.

- Odluka Ustavnog suda BiH još nije ni stupila na snagu i obilježavanje 9. januara, formalnopravno gledajući, još nije osporeno - istakao je Kuzmanović.

Počela kampanja na Instagramu i Tviteru

Studenti iz Istočnog Sarajeva, zajedno s kolegama iz Kosovke Mitrovice koji su pokrenuli akciju #NoKosovoUnesco, započeli su kampanju na društvenim mrežama Tviter i Instagram uz heštag #slavaSrpske i #Dan RS.

Objavljuju fotografije visoke rezolucije na kojima su kulturne znamenitosti, građevine, mostovi, tradicionalna hrana i drugo.

- Cilj je da prikažemo da je RS u svojim sadašnjim ustavnim okvirima otvorena prema svijetu i da je nove generacije vole, poštuju i brane, ali u isto vrijeme smo spremni da uvažavamo i budemo dobri domaćini za sve druge narode, nacije i ljude koji nam ne žele zlo - poručuju studenti.