Nema niko ko ne zna šta za Srbe znači krsna slava i krsno ime, a pogotovu ako je to krsno ime građana Republike Srpske. To nije ništa manje, ni ništa više nego ono što svakom čovjeku znači njegova krsna slava, njegov svetac - zaštitnik. Srbi su slavili u ropstvu, u tamnicama, a zašto ne bi slavili u slobodi, rekao je u razgovoru za TrebinjeLive.info akademik Matija Bećković, komentarišući povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - 9. januara i Svetog Stefana.

matija beckovic

On je istakao da 9. januar ima veliki značaj za sve Srbe sa ove strane Drine, pitajući se da li ima besmislenijeg posla da se nakon jednog velikog haosa i uspostavljanja reda i poretka, neprestano izaziva nemir i destabilizacija.

"Kao jedan perpetuum mobile, koji traje od pamtiveka, i nikako da se tome uđe u kraj i da se pod vidom borbe za mir i stabilizaciju neprestano izaziva nemir i destabilizacija. Kao da nema niko nikakvu bolju ideju, nego da se vrati na neku novu platformu za haos i bespuće", kazao je Bećković.

Bećković je kazao da je Republika Srpska za Srbe nešto što su sanjali kroz istoriju i da je po prvi put pređena Drina od kada je Karađorđe Srbima vladao i Srbiju krstom prekrstio od Vidina do vode Drine.

"Još je Karađorđe govorio 'Drino vodo, plemenita međo izmeđ Bosne i izmeđ Srbije/Uskoro će i to vreme doć, a kada ću i tebeka preći i čestitu Bosnu polaziti...'. To je bilo pre dva veka. Uvek sam se čudio kakav je to korak i zašto je ta reka koja nije ni tako ne prelazna, ni velika, toliki problem da je prekorači. Onda se ispostavilo, u naše vreme, da je ona jača od Berlinskog i Kineskog zida", rekao je Bećković, dodajući da je Berlinski zid srušen, dok bi vodeni htio da se održi.

On je napomenuo da i danas, nažalost, postoje snage koje umjesto granica uvode bodljikave žice.

TREBINJE JE PORTA GRAČANICE NA CRKVINI

Bećković je kazao da ne čuje samo od pjesika, već i od drugih ljudi da je Trebinja naljepši srpski grad.

"Grad pod Leotarom je izašao na veliki vidik u naše vrijeme, naročito prenosom kostiju Jovana Dučića i izgradnjom Gračanice na Crkvini, i tako postao najveći vrh Republike Srpske. Gračanica je zamijenila kapelu na Lovćenu, a Crkvina lovćensku planinu. Ono je tamo odlazilo u tamu, a ovde je zasvetlilo i vidi se sa najvećih daljina", kazao je Bećković u razgovoru za TrebinjeLive.

Akademik Bećković je poručio da je Jovan Dučić podijelio stradanje svog naroda, iako je bio bojkotovan u rodnom gradu i činilo se da se neće dočekati da se stavi na tron koji zaslužuje, ističući da se na našu sreću i u naše vrijeme desi da jedan Hercegovac finansiro i na naše oči preobrazio cijeli kraj.

"Tako da je Trebinje postalo porta Gračanice na Crkvini", kazao je Bećković, zaključujući da su Hercegovci najslavniji srpski zadužbinari.