MINISTARSTVO ODBRANE U kasarni „Duži“ nema naoružanja, bezbjednost građana nije ugrožena

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 24. 12. 2015. - 8:56h

Na lokaciji kasarne „Duži“ kod Trebinja nije uskladišteno naoružanje, niti je to planirano za ubuduće, tako da bezbjednost građana na tom području nije ugrožena, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

kasarna

Iz Ministarstva su naveli da sa stanovišta uskladištenja naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava bezbjednost građana na lokaciji Duži nije ugrožena iz više razloga.

„Na municiji i minsko-eksplozivnim sredstvima koja su smještena na ovoj lokaciji redovno se vrše svi propisani kontrolno-tehnički pregledi i inspekcije“, rekli su u ovom ministarstvu nakon što je Udruženje građana „Pokret Pozitivna Srpska“ iz Trebinja zatražilo od nadležnih institucija da kasarna na Dužima, zbog bezbjednosti građana, bude dislocirana, odnosno zatvorena.

Iz Ministarstva odbrane BiH naveli su da su magacini za smještaj minsko -eksplozivnih sredstava na Dužima izgrađeni osamdesetih godina prošlog vijeka, ali da su u uslovnom stanju i zadovoljavaju potrebne standarde smještaja i čuvanja ovih sredstava.

„Magacin za smještaj ostalih klasa MTS /tipa DHS hangari/ u dotrajalom je stanju, s obzirom na to da su na metalnim konstrukcijama većeg dijela ovih objekata vidljivi tragivi korozije, ali su u njima smještena intendantska sredstva koja po svojoj prirodi i namjeni ne spadaju u opasne materije“, kažu u Ministarstvu.

U dopisu se navodi da se u magacinima namijenjenim za ostale klase MTS gdje su smještena sredstva za predaju civilnim vlastima entiteta Republike Srpske, koja do sada nisu preuzeta, nalaze uglavnom zastarjela veterinarska i intendantska sredstva koja u svom sastavu nemaju hemijske, biološke i eksplozivne materije.

„Navedena lokacija je tretirana kao neperspektivna i ona će nakon preuzimanja i dislokacije MTS-a od civilnih struktura Republike Srpske biti demilitarizovana i predata Vladi Republike Srpske“, navodi se u dopisu Ministarstva odbrane BiH, koji je potpisala šef Kancelarije za odnose sa javnošću Uma Sinanović.

Udruženje građana „Pokret Pozitivna Srpska“ Trebinje nedavno je upozorilo da vojna sredstva koja se nalaze u kasarni mogu ugroziti bezbjednost građana budući da je blizu administrativna granica, regionalne saobraćajnice, srednjovjekovnog manastira, u kojem se okuplja veliki broj vjernika, ali i turističkog kompleksa Draženska Gora u izgradnji.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja