U Kulturnom centru u Trebinju večeras je otvorena izložba ulične fotografije, koju su zajedno priredili Foto-kino klub Trebinje, kreativna media konferencija PDP (Print Design Photography) i kolektiv Ulice fotografije iz Novog Sada.

Izlozba ulucne fotografije trebinje

Na izložbi je predstavljeno 86 radova i to 30 pojedinačnih i 56 fotografija u seriji fotografija od sedam autora. Među izlagačima zastupljeni su i članovi Foto-kino kluba Trebinje Ninoslav Ilić i Jovan Vidaković.

Ilić, koji je po struci arhitekta, za svoju seriju fotografija "Bečlije" osvojio je prvu nagradu. On je istakao da se njegova kolekcija fotografija, kao što joj i sam naziv kaže, odnosi na glavni gradom Austrije, odnosno njegove stanovnike.

"Serija se sastoji od osam fotografija formata 20x30, koje čine jednu cjelinu. Urađene su u kolor verziji i, iskreno, nisam se nadao da ću dobiti nagradu. Tu je bila i sreća da po prvi put pošaljem na konkurs i ljudi u žiriju su prepoznali to što sam htio da kažem kroz te fotografije", kaže Ilić, dodajući da je ulična fotografija način na koji pokušava da izrazi ono što želi da kaže kroz fotografiju, jer ga povezuje sa arhitekturom.

On kaže da se veoma zanimljivo baviti uličnom fotografijom, jer čovjek na kritičan, komičan, satiričan način izražava ono što želi da kaže.

Izlozba ulucne fotografije trebinje

"To je jedini fotografski izražaj koji koristim. Počeo sam primarno sa arhitektonskom fotografijom, ali ubrzo sam se prebacio na uličnu", napomenuo je Ilić.

Izložbi, koja će biti otvorena do 26. decembra, prethodilo je predavanje na Akademiji likovnih umjetnosti iz vizuelne komunikacije, kroz dizajn plakata i fotografiju.

Prema riječima Dajane Vukajlije, programskog direktora konferencije PDP, cilj predavanja bio je da informišu studente ALU u Trebinju, kao i zainteresovane građane, kako bi se upoznali sa konferencijom PDP.

"PDP je do sada imao izložbe u Beogradu, Novom Sadu, Sao Paolu, Sarajevu. Trudimo se da radove koji prođu na konkursu promovišemo što više van konferencije i da to bude naš mali doprinos mladim ljudima fotografije ili dizajna, u zavisnosti o čemu se radi na konferenciji", istakla je Vukajlija, dodajući da je ovo početak saradnje sa Foto-kino klubom Trebinje.

Ona je dodala da se svi iz konferencije PDP trude da pokrenu što više stvari, kao i da podstiču i afirmišu mlade ljude.