Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenili da su Srpska i Srbija ove godine imale veoma uspješnu i dobru saradnju koju će u narednoj godini nastaviti da unapređuju, a da će skoro svi članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara.

dodik vucic dacic beograd Dodik je rekao da je saradnja Srpske i Srbije tokom ove godine bila odlična i da je dokaz iskrenih partnerskih odnosa i zainteresovanosti da se završe važni projekti.

"Radujem se što to uspijevamo i što iza sebe ostavljamo stvari koje se vide", rekao je Dodik poslije sastanka sa Vučićem, kojem je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je uvjeren da će most u Bratuncu biti završen u roku, te da ostaje obaveza da se dogovaraju sljedeći projekti koji nisu vezani samo za godine i mjesece već su strateški veoma važni, a u nacionalnom smislu veoma bitni.

Dodik je kao primjer naveo auto-put od Banjaluke preko Doboja i Bijeljine do Srbije i najavio da će narednih mjeseci biti definisana dodirna tačka sa Srbijom da bi se moglo ući u projektovanje dionice puta od granice sa Srbijom prema unutrašnjosti Republike Srpske. On je dodao da su tu i drugi putni pravci, kao što su Užice - Višegrad.

"Republika Srpska ne bi mogla ništa da uradi od svih tih projekata da nema svestranu podršku Srbije", rekao je Dodik i napomenuo da i Srbija ulaže napore da obezbijedi pravu prezentaciju onoga što radi Srpska.

Dodik je podsjetio da odavno govori da je Srbija ključna zemlja regiona i da njena stabilnost i snaga utiču na stabilnost cijelog regiona.

"Mi potpuno razumijemo politiku Srbije koja je usmjerena prema tome da ojačamo mir i stabilnost u regionu i Republika Srpska želi da bude dio tih napora koje ulaže sama Srbija, a koji su dio naših istinskih želja da se za cijeli prostor obezbijedi trajni mir i stabilnost", rekao je Dodik.

On je podsjetio na borbu protiv terorizma sa kojom se suočava cijeli svijet, te istakao da je to još više zbližilo Srpsku i Srbiju da zajedno rade na usaglašavanju svojih aktivnosti u borbi protiv terorizma i onoga što on nosi, imajući u vidu da se tako očuva mir i stabilnost u regionu.

Dodik je istakao da BiH i Republika Srpska čine napore da se taj mir održi i naglasio da Srpska nema nijednog razloga ni želju koja bi išla ka tome da se destabilizuje BiH ili "da se, ne daj Bože, vidi neka vrsta nasilja".

On je napomenuo da je politička borba za status nešto sasvim drugo i da je interes Republike Srpske ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu.

"Naš interes nije ništa izvan onog šta je rekao Ustav BiH i šta je napisano u Dejtonskom sporazumu. Mi se borimo za taj cilj koji je verifikovan i potpisan u Parizu a ranije dogovoren u Dejtonu", rekao je Dodik.

On je naglasio da će Republika Srpska i Srbija nastaviti potpunu saradnju u svim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo i sve drugo što je ljudima potrebno da se osjećaju kao domaći u Srbiji kada studiraju i kada se liječe.

Govoreći o zajedničkom obilježavanju 75 godina od formiranja ustaškog logora Jasenovac, Dodik je rekao da je na ovoj generaciji političara u Srpskoj i Srbiji da se na pravi način saopšti i predstavi istina o Jasenovcu.

On je podsjetio da je danas dogovoreno da se sljedeće obilježavanje Jasenovca u aprilu naredne godine zajednički koordiniše i da se učine napori da se masovno stradanje Srba još više približi javnosti ne samo našoj nego i regionalnoj i opštoj.