NOVI ZAKON Kazne u saobraćaju i do 1.000 KM

Izvor: atvbl.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 18. 12. 2015. - 9:25h

Ako prekoračite brzinu, i to za 30 km/h, policija bi mogla da vam iz džepa uzme od 400 do 1.000 maraka. Prekoračenje brzine 20 do 30 km/h koštaće vas od 100 do 300 KM.

saobracajna policija rs radari

Tako je predviđeno izmjenama Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Novine se odnose i na vozače i na pješake.

Izmjenama će biti propisane kazne za korišćenje mobilnih telefona za vrijeme vožnje, kao i za nevezivanje pojasa, a to će koštati od 100 do 300 KM.

Zakon čeka na podršku parlamentaraca, a vozači su već u blagoj panici. Po novom, vozila koja se kreću raskrsnicom sa kružnim tokom imaće prednost u odnosu na vozila koja prilaze raskrsnici sa namjerom prolaska.

Biciklisti će biti oslobođeni nošenja kacige na javnom putu, ali moraće da imaju odgovarajuću opremu koja obezbjeđuje uočljivost bicikliste ili bicikla.

Pješacima će u uhu ostati član 108. Njime se zabranjuje da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Primjećena je pojava da pješaci vrlo često sa slušalicama u ušima i koristeći mobilni telefon, kucajući poruke prilikom prelaska kolovoza ne obraćaju pažnju na kretanje vozila, što su naravno obavezni. I da zbog toga vrlo često dolazi do saobraćajnih nezgoda”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Novopečeni vozači dvije godine neće moći voziti u periodu od ponoći do pet ujutro. Ukoliko za te dvije godine sakupe četiri kaznena boda, vozačka dozvola će biti poništena.

Izmjenama je predloženo da se uvede poseban saobraćajni znak kojim će se označiti „naselje“, što će podrazumijevati ograničenje brzine kretanja 50km/h.

Kada zakon stupi na snagu i vozači i pješaci trebalo bi da povuku ručnu. U suprotnom stradaće novčanici.

TAGOVI:

Komentari

Kao da su magarci pripremali ove iznose kazni. Izgleda da su uzeli krivicni zakonik neke zapadoevropske zemlje pa prepisali i iznose kazni. Nemaju ni toliko mozga da smanje iznos kazni, srazmjerno odnosu prosjecne plate (i socijalne pomoci za nezaposlene) u toj zemlji odakle su uzeli zakonik i BiH. Bogati ce platiti, sta ce siromasni. Bolje bi bilo automatsko oduzimanje dozvole na nekolika mjeseca, za veliko prekoracenje brzine, kao sto se radi u mnogim drzavama. Za ponovljen prekrsaj jos duza suspenzija dozvole.
U Svajcarskoj je prije 2-3 godine sudija kaznio nekog multi-milionera sa preko 200 hiljada franaka zbog prebrze voznje (bilo je preko 220 km/h). Obican covjek bi vjerovatno platio100 puta manje.
A u Beogradu sin vlasnika Pinka vozeci pijan ubije djevojku na ulici, pobjegne sa lica mjesta, i ne dobije nikakvu kaznu.

Slabo je odabran ovaj izraz na kraju „vozači i pješaci trebalo bi da povu ku ručnu“. Rucna se samo povlaci (kod auta) kad se parkira, a u izuzetno rijetkim slucajevima ako kocnice otkazu, ili za opasne egzibicije naglog okretanja auta.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja