TREBINJE I maloljetnice izvršavaju abortus za 100 KM

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 17. 12. 2015. - 8:15h

U Bolnici Trebinje u posljednjih sedam godina izvršeno je 277 namjernih prekida trudnoće, a bilo je i maloljetnih djevojaka koje su zahtijevale abortus, podaci su Odjeljenja ginekologije i akušerstva trebinjske bolnice.

opsta bolnica

Prema ovim pokazateljima, na godišnjem nivou urađeno je 39 prekida trudnoće ili 3,3 na mjesečnom nivou, a strosna dob žena koje traže abortus je između 29. i 39. godine.

Specijalista ginekologije i akušerstva trebinjskog Doma zdravlja Lilien Kovač rekla je Srni da je broj abortusa sigurno i veći, jer se oni obavljaju i van Trebinja.

Prema njenim riječima, najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo.

„Kada pogledamo prošlogodišnju statistiku, na abortuse se odnosi 10 odsto ukupnog broja trudnoća“, kaže Kovačeva i napominje da je pad nataliteta evidentan u ovom gradu gdje se godišnje rodi jedno odjeljenje manje djece.

Kovačeva napominje da zakon dozvoljava djevojkama sa 16 godina da mogu izvršiti prekid trudnoće bez saglasnosti roditelja ili staratelja i da se abortusi obavljaju do 10. sedmice trudnoće uz saglasnost trudnice i specijaliste ginekologije i akušerstva na ginekološkom odjeljenju trebinjske bolnice, osim u iznimnim slučajevima.

„Ako je trudnoća starija od 10 nedjelja, prekid se dozvoljava u situacijama kada postoji neka opravdana medicinska indikacija, kada je trudnoća posljedica nekog krivičnog djela odnosno silovanja ili u slučaju da postoji saznanje da se može roditi dijete sa tjelesnim ili psihičkim nedostacima, o čemu odlučuje konzilijum ljekara specijalista“, pojasnila je Kovačeva.

Ako je riječ o prekidima trudnoće starije od 20 nedjelja, onda odlučuje etički odbor.

Kovačeva kaže da je cijena abortusa 100 KM, a ako se prekid trudnoće obavlja iz medicinskih razloga onda se ne plaća.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja