Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog budžeta za 2016. godinu u iznosu od 3.127.000.000 KM, čime je prvi put budžet veći od tri milijarde KM, rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

vlada rs cijena rada

On je istakao da su prihodi u okviru nacrta, s tim da je ugrađen dio vlastitih prihoda Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ i kompletan doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje od 779 miliona KM.

"Znali smo da Fond PIO ima deficit, zbog čega se i kratkoročno zaduživao. Taj kompletan deficit je prešao na budžet Republike i zbog toga je naš finansijski rezultat, koji smo imali u nacrtu, znatno pokvaren", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon posebne sjednice Vlade.

On je istakao da je u Nacrtu budžeta bilo predviđeno 44 miliona KM viška prihoda nad rashodima, ali da je poslije uvrštavanja svih rashoda koji postoje na strani Fonda PIO taj finansijski rezultat sveden na nešto više od 10 miliona KM, tako da će razlika od 34 miliona KM povećati potrebu za odgovarajuće dodatno finansiranje.

"Kada je riječ o rashodima, nije bilo znatnih promjena u odnosu na Nacrt budžeta, s tim da će se na poziciji plata pojaviti značajna razlika, jer Fond PIO ima stavku od oko 13 miliona KM za lična primanja", naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Vlada je danas utvrdila i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, sa izmjenama u odnosu na Nacrt, koje se odnose na Glavnu službu za reviziju, gdje je ostavljena pozicija vlastitih sredstava koje ima Glavna služba za reviziju.

"Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost po hitnom postupku, prema kojem za razliku od prethodnog zakona prikupljena sredstva na godišnjem nivou neće biti namijenjena za saniranja posljedica poplava, već za eventualne elementarne nepogode koje se mogu desiti", objasnio je Tegeltija.

Predloženo je da se doprinos za solidarnost plaća na neto dohodak za lična primanja koja su veća od 500 KM po stopi od 0,4 odsto, odnosno mjesečno dvije KM, s tim da su posebna pozicija neto dohoci za upravne i nadzorne odbore, čiji doprinos iznosi pet odsto.

Na penzije veće od 500 KM plaćao bi se doprinos kao i na plate, odnosno 0,4 odsto.

Tegeltija je rekao da, s obzirom na visinu plata u Srpskoj, više od 50 odsto zaposlenih neće plaćati doprinose solidarnosti, a da će samo oko 27.000 penzionera imati obavezu po ovom osnovu.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara po hitnom postupku, koji je nakon prošlogodišnjih poplava pretrpio izmjene kada su za 100 odsto uvećani iznosi za motorna vozila i naoružanje, od čega su 50 odsto bila sredstva budžeta, a ostatak sredstva Fonda solidarnosti.

"Prijedlog je da se ti iznosi vrate na period prije ljeta 2014. godine, odnosno da se iznosi prepolove i sredstva se više neće uplaćivati u Fond solidarnosti", napomenuo je ministar finansija.

Vlada je na današnjoj posebnoj sjednici utvrdila i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2016. godinu i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2016. godinu, gdje su definisani svi izvori finansiranja od MMF-a, Svjetske banke, međunarodnih finansijskih institucija, domaćih i inostranih kreditora i emisija dugoročnih obveznica.

"Naša pozicija se povećala na 460 milina KM, jer nam se promijenio finansijski rezultat nakon uvrštavanja Fonda PIO u budžet", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je odluka o kratkoročnom zaduživanju Srpske za narednu godinu zakonom definisana na nivo od osam odsto redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

"Izvršenje će biti nešto više od 1,6 milijardi KM i to će biti osnovica na koju ćemo se moći zadužiti, a mi se planiramo zadužiti na nivou od 77 miliona KM", poručio je Tegeltija.

Ministar finansija je dodao da je Vlada utvrdila i Prijedlog ekonomske politike za 2016. godinu, koja je prvi put od 2012. godine dobila podršku Ekonomsko-socijalnog savjeta, a u koju je uvršten veliki broj prijedloga socijalnih partnera, prvenstveno Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata.

"Po nama, najveći izazov biće izrada i usvajanje akcionog plana za sprovođenje ekonomske politike i obaveza Vlade je da najmanje dva puta razmatra realizaciju akcionog plana. Naša procjena je da će to biti u aprilu i oktobru", istakao je Tegeltija.

Utvrđene tačke dnevnog reda posebne sjednice Vlade biće upućene na posebnu sjednicu Naredne skupštine Republike Srpske, koju je zatražila Vlada.