Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas na dogovor o novom protokolu saradnje sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

milorad dodik

"Zaključci Vlade Srpske su veoma jasni. Nemamo nijedan problem ukoliko se ne pokuša djelovati na isti način kao juče, a ukoliko se pokuša - Republika Srpska će isto djelovati", poručio je Dodik.

On je rekao da je jedino realno da se utvrdi novi protokol o saradnji, jer Republika Srspka nema razloga da bilo šta skriva, pa čak ni one koji su eventualno počinili ratne zločine, što je pokazivala dugi niz godina.

"Ali, ovdje nije riječ samo o tome, već je riječ o zloupotrebi kako bi se vjerovatno sakrila opšta aktivnost koja je u posljednje vrijeme daleko važnija, a to je terorizam na području BiH, terorističke grupe u BiH, teroristička naselja koja okupljaju teroriste i njihove grupe i sada se ponovo problematizuje Republika Srpska na pitanju koje uopšte nije važno", istakao je Dodik.

On je naglasio da niko od pripadnika policije Srpske ne bi juče spriječio i onemogućio pripadnike Sipe da izvrše pretres zajedno sa njima, ali oni su to uradili u prostorijama Policijske stanice na svoj način i mimo saradnje sa policijom Srpske, što je nedopustivo.

"Kada bi policija Srpske pretresala prostorije Sipe u Banjaluci svi zapadnjaci bi se digli da nam kažu kako se mora poštovati nešto drugo", konstatovao je Dodik.

On je rekao da u BiH treba da bude koordinacija u radu, koju je Sipa juče prekršila, podsjetivši da Sipa nije nadređena Policiji Republike Srpske.

"Ako neko hoće provokaciju, mogu da pokušaju uraditi istu stvar kao juče. Mi ih pozivamo da to ne rade, već da sjednemo i dogovorimo nove protokole i procedure na koji način je moguće ovdje raditi. Ukoliko budu istrajali na svom ponašanju od juče, onda neka računaju da ćemo i mi istrajati na provođenju naših zaključaka", poručio je predsjednik Srpske.

On je rekao novinarima u Banjaluci da jučerašnji zaključci Vlade Srpske u vezi sa prekidom saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH zbog protivustavnog djelovanja Sipe nema nikakve veze sa tim što je na čelu ove agencije čovjek iz SDS-a.

"To nema veza sa tim, iako se situacija pokušava polarizovati i institucije BiH iskoristiti za politički obračun. Zaključci nisu motivisani na taj način. Riječ je o tome da je, mimo dosadašnje prakse i poznatih procedura koje su se primjenjivale čak i za pretrese nekih javnih institucija gdje je bio uključen MUP Srpske koji je zajedno sa Sipom vršio pretres, Sipa juče eliminisala pripadnike MUP-a Srpske i sama izvršila pretres", istakao je Dodik.

On je dodao da je to nešto sasvim drugačije od onoga što je bila praksa u prošlosti.

"Žao mi je što su neki ljudi pali na tako niske grane da kvalifikacije ovakve prirode, koje direktno udaraju na bezbjednost Republike Srpske i njen ustavni dejtonski položaj, pokušavaju da odbrane trivijalnim smješnim političkim razlozima", odgovorio je Dodik na pitanje novinara da prokomentariše pojedine navode da jučerašnji zaključci Vlade Srpske imaju veze sa tim što je na čelu ove agencije čovjek iz SDS-a.

On je naglasioa da ga ne interesuje nikakav kadar SDS-a i da li je na čelu Sipe ili nije, već ga interesuje Republika Srpska i njena bezbjednost.

Dodik je naglasio da je bijedno, jadno i ponižavajuće za Srbe da neko ko je izabran u zajedničke institucije BiH tretira ovo pitanje na taj način.

Prema njegovim riječima, prvi put se dešava da Srbi koji su u zajedničkim institucijama BiH žele da "upotrijebe silu Bosne, odnosno Sipu da ratuje protiv Republike Srpske i to je neprihvatljivo".

Predsjednik Srpske je poručio da ništa nije trajno, pa ni oni, ali da obim izdaje koji se provodi na taj način je veoma vidljiv srpskom narodu.

On je pozvao narod Srpske da ostane miran i dosljedan i vjeruje rukovodstvu, koje će naći načina da očuvaju dostojanstvo Republike Srpske i mir, jer Srpska neće ući ni u kakvu destabilizaciju, ali neće ni dozvoliti da joj neko upada u policijske stanice.

"Vidljivo je da se nastavilo sa farsom da Sipa i Tužilaštvo BiH ponovo masovno hapse Srbe, a imamo karikaturu koja se zove 'Mahmuljin', koga ujutru privedu a poslijepodne puste bez obzira na dokaze da je komandovao mudžahedinskom jedinicom 'El mudžahid' koja je počinila zločine karakteristične onima koje danas čini ISIL u Siriji", istakao je predsjednik Srpske.

On smatra da je to ozbiljan problem, te će o tome nastaviti da govori bez obzira što neki misle da je to iluzorno i beznadežno i da iza toga stoji Zapad.

"BiH nema ustavno pravo ni na sud, ni na tužilaštvo, ni na Sipu", podsjetio je Dodik i dodao da je sve nametnuto nasiljem međunarodne zajednice, koje se nastavlja tako što se ponižava Republika Srpska i njena policija kroz jučerašnji postupak i rad u Policijskoj stanici u Novom Gradu što Srpska više neće dozvoliti.