Pomoćnik direktora za operacije i organizaciju Granične policije BiH Velimir Pržulj i načelnik Kabineta direktora Radiša Samardžija učestvuju na sastanku šefova graničnih policija i migracijskih službi, koji se održava u Dubrovniku.

osudjen svestenik ivica sinanovic u dubrovniku zbog ubistva

Cilj sastanka, koji se održava od 8. do 10. decembra, jeste usvajanje Regionalnog akcionog plana Programa granične bezbjednosti za period 2016-2020. godina, koji je izradio Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga /DCAF/.

Na sastanku se analiziraju tri glavne komponente - obrazovanje i obuka, integracija u Šengen i zajedničke i koordinisane mjere, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Vodeći stručnjaci na sastanku predstavljaju rezultate iz nacionalne i regionalne perspektive, procjenjujući trenutnu situaciju u svakoj od zemalja, a delegacije razgovaraju o aktuelnoj situaciji i potrebama u upravljanju granicom i migracijama.

Na sastanku u Dubrovniku predstavljeni su i elementi mogućeg regionalnog odgovora na aktuelne prijetnje bezbjednosti uključujući i ozbiljne migracijske pritiske.

Osim predstavnika Granične policije BiH, sastanku koji okuplja čelnike graničnih policija s područja jugoistočne Evrope, prisustvuje i pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Ermin Pešto.
Sastanak se održava pod pokroviteljstvom DCAF Programa granične bezbjednosti - LJubljana.