Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske otkrio je još 29 prevara sa medicinskom dokumentacijom za invalidske penzije koja je izdata u bolnicama u Mostaru, Trebinju i Beogradu.

opsta bolnica trebinje

Iz Fonda navode da je do sada najmasovnije falsifikovanje kod jedne medicinske ustanove otkriveno u Kantonalnoj bolnici "Dr Safet Mujić" u Mostaru gdje je u 21 od 24 provjerena slučaja potvrđeno da je riječ prevari.

"U mostarskoj bolnici `Dr Safet Mujić` provjerama je podvrgnuto 24 lica, a utvrđeno je da se u 12 slučajeva radi o potpuno falsifikovanoj, a u devet slučajeva o djelimično falsifikovanoj medicinskoj dokumentaciji, u smislu da su jedno ili više otpusnih pisama ili specijalističkih nalaza falsifikovani, a jedan ili dva dokumenta uredni", precizira se u saopštenju.

U Opštoj bolnici Trebinje su od tri provjere otkrivene dvije prevare sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom, a na Klinici "Dr Laza Lazarević" u Beogradu je nakon provjere za sedam lica utvrđeno šest falsifikata medicinske dokumentacije.

Iz Fonda ukazuju da je svih 29 lica za koje je osporena autentičnost medicinske dokumentacije ostvarilo pravo na invalidsku penziju od 2007. do 2009. godine, u periodu u kojem je u Fondu PIO Republike Srpske ostvareno gotovo 9.000 invalidskih penzija.

Lažna medicinska dokumentacija u obliku da se otpusna pisma ili specijalistički nalazi ne nalaze u evidencijama ili ne odgovaraju obrascima Kantonalne bolnice "Dr Safet Mujić" u Mostaru, kao ni originalu pečata doktora utvrđena je kod lica čiji su inicijali J.P. /60/, V.S. /45/, S.M. /44/, G.B. /40/, T.M. /57/, K.J. /57/, P.Z. /56/, N.M. /55/, B.R. /52/ koji je preminuo ove godine, L.R. /51/, B.B. /52/, P.D. /49/, V.D. /48/, S.M. /55/, P.L. /54/, R.B. /46/, V.Z. /47/, V.Đ. /46/, B.M. /51/, K.M. /46/ i J.M. /58/.

U 10 otpusnih pisama ove bolnice lažirano je ime istog ljekara, u jednom slučaju navedeno je ime ljekara koji nikada nije radio u toj ustanovi, a u dva slučaja potpuno je identičan tekst otpusnih pisma za dva lica.

Od 21 lica za koje je bolnica u Mostaru odgovorila da su falsifikovali medicinsku dokumentaciju njih 10 je iz Bileće.

Iz Bileće su i lica čiji su inicijali M.L. /73/ i M.Ž. /57/ za koje je na Odjeljenju za neuropsijatriju Opšte bolnice Trebinje Fondu PIO odgovoreno nemaju podatke o njihovom liječenju u toj ustanovi, iako su oni medicinsku dokumentaciju sa potpisom i pečatom trebinjske bolnice priložili Fondu 1997. i 2003. godine u postupku ocjene radne sposobnosti kada su i ostvarili pravo na invalidsku penziju.

Za šest novootkrivenih slučajeva prevare s medicinskom dokumentacijom Klinike za neuropsihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu nakon provjere je utvrđeno da lica čiji su inicijali V.Z /47/, S.M. /44/, G.B. /40/, V.V. /44/, K.M /46/ i B.M /51/ nikada nisu hospitalizovana u toj ustanovi.
Iz Fonda PIO navode da od šest Bilećana koji su falsifikovali medicinsku dokumentaciju ove klinike čak tri imaju prebivalište u jednoj, a druga dvojica u drugoj ulici u Bileći, a i oni su pravo na invalidsku penziju ostvarili od 2007. do 2009. godine.

"Frapantno je da su petorica od ukupno šest sa ovog spiska `serijski falsifikatori`", ocjenjuju u Fondu.

Oni su, kako se navodi, osim falsifikovanja dokumentacije ove klinike istovremeno falsifikovali i dokumentaciju Kantonalne bolnice "Dr Safet Mujić" Mostar kao i dokumentaciju još nekih bolnica iz Srbije.

Prema podacima Fonda, brojevi i istorija bolesti sa otpusnih lista i scecijalističkih izvještaja nisu vjerodostojni, odnosno dodijeljeni su drugim pacijentkinjama koje su se hospitalno liječile u toj klinici, a za kliniku je pogrešno napisan naziv Centar za psihijatrijske bolesti, iako tako nikada nije bila registrovana.

U Fondu ukazuju da se i u novootkrivenim slučajevima prevare sa invalidskim penzijama radi o relativno mlađim ljudima, a na lažnim otpusnim listama opet su najčešće dijagnoze psihoza, depresije, šizoafektivna stanja i posttraumatski sindrom.

Fond PIO će protiv ovih 29 korisnika podnijeti krivičnu prijavu i istovremeno će pokrenuti postupak vanredne kontrole s ciljem prestanka prava na invalidsku penziju.

"Simptomatično je da su u do sada otkrivenih 50 slučajeva lica koja su u postupku ocjene radne sposobnosti prilagali lažnu medicinsku dokumentaciju svi sa područja Hercegovine, od čega njih 31 iz Bileće, šest iz LJubinja, dva iz Trebinja i iz drugim mjesta", zaključuju u Fondu PIO Republike Srpske.