Pjesma, igra, veselje i druženje - riječi su kojima se na najbolji način može opisati veče Trebinjaca u Beogradu, koje se drugu godinu zaredom održalo u srpskoj prestonici. Na jednom mjestu, u organizaciji Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić", okupili su se stariji članovi, ali i oni na kojima ovo udruženje treba da počiva - studenti.

vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac (

Dok su salom Hotela "Orašac" odzvanjali stihovi Jovana Dučića, Desanke Maksimović i rodoljubive pjesme, prisutne goste pozdravio je predsjednik udruženja Trebinjaca u Beogradu Žarko J. Ratković, koji je istakao da je jedan od osnovnih ciljeva udruženja druženje, čuvanje tradicije i ugleda Trebinjaca i Hercegovaca koje se sticalo u Beogradu.

"Nema ljepših sastanaka od zavičajnog druženja. To je, kao što bi rekao Dučić, kada se stiču najekskluzivnija osjećanja. Sutra ćemo možda zaboraviti šta je ko pričao, šta je ko radio, šta smo popili i pojeli, gdje je ko sjedao, ali nikada nećemo zaboraviti neka fina osjećanja, koja se u ovako lijepim noćima za ovom trpezom ljubavi stvore u čovjeku", istakao je Ratković.

On je, nazdravljajući, kako je rekao, u slavu ljubavi i zdravlja, a domaćinu - Udruženju Trebinjaca na čast, poželio prisutnima srećne predstojeće praznike, posebno ističući da se deveti januar mora i treba i dalje slaviti.

"U ime udruženja i njegovih organa upućujem vam iskrene čestitke za dobro zdravlje vama, vaših porodica i svima onima koje volite, da vam sve slave prođu u zdravlju i veselju i da Gospod podari dobro zdravlje i blagoslov u vašem domu i svaku sreću", poručio je Ratković, posebno čestitajući Božić i 9. januar - Sveti Stefan i Dan Republike Srpske.

vece trebinjaca beograd 2015

Ivana Žigon u više navrata izmamila je gromoglasne aplauze i suze radosnice besjedom i pjesmom o Gračanici i Rusiji, dok je narodni guslar Slavko Aleksić prisutne podsjetio na značaj očuvanja tradicije i običaja. Bend "Kumovi" zabavljao je prisutne probranim pjesmama narodne muzike, dok je salom igralo kolo i čuli se aplauzi.

"Mnogi od nas se sjete svog zavičaja i svog rodnog mjesta samo onda kada trebaju da u nekom obrascu upišu mjesto svog rođenja. Udruženje Trebinjaca 'Jovan Dučić' u Beogradu radi na tome da do toga ne dođe i zbog toga je organizovano i ovo veče gdje su se skupili Trebinjci, prijatelji Trebinja. Takođe, ovdje smo i da se podsjetimo ko smo, šta smo, odakle su nam korijeni i naši preci. Ako to zaboravimo onda nam nema ni puta u lijepu budućnost", kazao je Milivoje Rupić, sekretar Izvršnog odbora pomenutog udruženja.

Podršku Trebinjcima svojim prisustvom dali su i predstavnici zavičajnih udruženja iz Zrenjanina, Pančeva, kao i predstavnici beogradskih Gačana. Na proslavi su bili i narodni poslanik Luka Petrović, generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske Mirko Ćurić, novinar Vedran Škoro, kao i istaknuti Trebinjci u Beogradu i Srbiji poput Rada Petrovića, Steva Vukanovića, Uglješe Mrdića, Boža Glogovca, Mihajla Morića, Mirka Gojšine, Jova Ignjatića, Vladimira Parežanina...

Iz udruženja je i za iduću godinu najavljeno druženje, kao i mnogobrojne druge aktivnosti. U planu je i osnivanje fonda za Trebinjce - studente Univerziteta u Beogradu.

Video zapis i fotografije biće postavljeni i tokom dana na našoj fejsbuk stranici koju možete posjetiti OVDJE.

vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac (

vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac (8) vece trebinjaca beograd 2015 vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac ( vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac (vece trebinjaca u beogradu 2015 hotel orasac (