NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je razočaran zbog odluke Ustavnog suda BiH da Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, pogotovo što ona dolazi u trenucima kada Srpska pravoslavna crkva čini sve da uspostavi bliže odnose sa islamskom zajednicom.

patrijarh irinej o kosovu, srbiji, narodu i evropi

Patrijarh Irinej kaže da je neshvatljivo da se istorijski datum - 9. januar kada je stvorena Republika Srpska dovodi u pitanje i da se postavlja želja da se zamijeni.

"To je događaj koji se desio toga dana i tu prestaje svaka diskusija, a najmanje nekakva zakonska odluka", rekao je patrijarh Irinej sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Patrijarh Irinej podsjetio je da se taj događaj desio na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog arhiđakona i velikomučenika Stefana.

"Kod nas svaki dan ima neki praznik. Prema tome, da nije bio arhiđakon Stefan, bio bi neki drugi. Tražiti izmenu zbog toga malo je nerazumljivo", rekao je partijarh srpski.

Osvrćući se na nedavni sastanak u Bijeljini sa zvaničnicima i političkim predstavnicima Republike Srpske, partijarh Irinej je rekao da je sa njima imao konstruktivan dijalog.

"Iskreno smo razgovarali o svim stvarima i događajima, kako kod nas u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj", kaže patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je izrazio nadu da će taj razgovor biti od koristi i da će biti jedna vrsta usmjerenja i za buduće dane.

"Tom prilikom sam rekao da su Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Mladen Bosić ličnosti koje je narod izabrao od kojih očekuje da budu njegovi pravi predstavnici, da se dogovaraju o potrebama i rešavanju probleme koji iskrsnu", napomenuo je partijarh Irinej.

Patrijarh Irinej istakao je da je razgovor prošao baš onako kako priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju Crkvu.