Razgovori, priča i buka dočekali su nas u Eparhijskom domu umjesto tišine i mira. Sa jedne strane izložbenog prostora gledaju u nas slike patrijarha Pavla, a sa druge strane zida izložene su ikone Bogorodice, Hrista, Svetog Nikole...

izlozba slika patrijarha pavla trebinje

Večerašnju izložbu priredili su Milica Jovanović sa četiri ikone, Bogdan Radović sa devet slika patrijarha Pavla i Drago Buha sa tri ikone u vizantijskom stilu.

"Slike patrijarha Pavla došle su spontano. Uvijek sam imao poneku sliku našeg patrijarha, a kada je to vidio otac Aleksandar, predložio mi je da napravimo izložbu na temu patrijarh Pavle, nakon čega sam uradio desetak portreta", kaže Radović, dodajući da se ove slike po prvi put prikazuju javnosti u Trebinju, kao i da je izložba, uopšte, prva na temu blaženopočivšeg patrijarha.

Na izložbi je presudan motiv patrijarha Pavla, na čijem licu lebdi blagost, prisustvo Duha svetog, koji se stalno može iznova slikati. Takođe, na svakom potezu kista vidi se duhovnost, smirenost, što je pokušavao da dosegne ovaj umjetnik.

"Kad sam ovo radio osjećao sam posebno nadahnuće, jer sam pogled na patrijarha, ta fizionomija lica - spoj inteligencije, dobrote, blage sjete izazivao je u meni posebne emocije", istakao je Radović.

Slike patrijarha Pavla mogle bi se, slažu se stručnjaci iz ove oblasti,da se smjeste u akademski realizam, jer ne prati slijepo fotografiju, više kist ide nekim svojim tokom, teče i ima crtanja. Tehnika za ove slike je ulje na platnu, jer se Bogdan Radović više bavi crno-bijelim  formama.

"Kad radim grafiku odmaram se od slikarstva, a kada radim slikarstvo odmaram se od grafike", kazao je Radović, koji je i asistent na Akademiji likovnih umjetnosti, a do sada je imao tri samostalne i više kolektivnih izložbi.

Prema riječima Milice Jovanović, ikonopisom se bavi od 1998. godine, koje je učila u manastiru Ćelije Piperska uporedno studirajući grčki jezik i književnost.

Izlozba

"Kada slikam ikonu potrebam mi je veliki mir, tišina, molitva, jedno posebno duhovno stanje, strpljenje. Pošto se radi dugo, potrebno je mnogo žrtve i preciznosti", kazala je Jovanovićeva, koja je do sada izlagala na dvije grupne izložbe u Bileći i Sarajevu.

Sve njene ikone su rađene u ruskom stilu - tehnici, takozvanoj lazurnoj tehnici, jer su drugačije u izrazu zbog rjeđe jajčane tempere od vizantijskih ikona. A večerašnja izložba je mješavina ruskog i vizantijskog stila, što je dalo posebnu ljepotu izložbi.

Izložba će biti otvorena u narednih desetak dana.