Zavala je danas bila okupana suncem, kao i cijelo Popovo polje, a manastir je u svoje okrilje primio ne samo vjernike iz Popovog polja, već iz Trebinja, Ljubinja, Herceg-Novog, Dubrovnika... Dolaskom u Zavalu osjećao se duhovni mir ovog svetog mjesta, gdje je još kao dječak kročio i zamonašio se ostroški čudotvorac, Sveti Vasilije. Sve je to dalo jednu posebnu karakteristiku manastiru Zavala, koji vijekovima sa srpskim narodom dijeli dobro i zlo.

krsna slava manastira zavala sveto vavedenje

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zavala povodom Svetog Vavedenja - krsne slave ove svetinje na obodu Popovog polja.

U besjedi tokom liturgije vladika Grigorije je podsjetio na značaj Svetog Vavedenja, ističući da je smirenje veoma bitno za ljudski rod, ali i da su Bogorodici slični samo oni ljudi koji se u slavi i bogatstvu ne hvale, ni gorde, i oni koji u siromaštvu i slabosti ne ponižavaju i ne potcjenjuju lik Božiji u sebi sakriven, satkan i otkriven.

"Bogorodica je obrazac naše sreće i življenja. Njeno življenje je u smirenju, neosuđivanju, trpljenju, a trpjeti ne može niko ko nema nadu, a nadu ne može niko da ima ko nema vjeru, a vjera i nada, kao što kaže apostol Pavle, nisu ništa ako nema ljubavi", kazao je vladika Grigorije, zahvaljujući se monasima što se mole i poste, a ne upiru prstom u druge govoreći da li su dobri ili ne, već gledaju na svoje grijehe, slabosti i nemoći po uzoru na Bogorodicu.

On je istakao da bi svaki hrišćanin trebalo da ispita svoje srce i da pogleda da li je noćas, jutros, juče ili sinoć uperio prst na nekog svoga, prijatelja, rođaka, susjeda, govoreći 'on ne valja'. krsna slava manastira zavala sveto vavedenje

"A šta mi to radimo kad govorimo da neko ne valja - mi hoćemo da kažemo kako mi valjamo, ali mi time pokazujemo da ne valjamo", kazao je episkop Grigorije, dodajući da je smirenje spasenje.

Vladika je naglasio da je još u vrijeme studiranja, kad je u Beogradu sreo sadašnjeg igumana manastira Zavala - oca Vasilija, rekao sebi da je konačno vidio pravog monaha među Srbima, što je otac Vasilije godinama poslije i pokazao praveći od manastira Zavala 'radionicu molitve'.

"Kad smo došli u Hercegovinu, često smo odlazili pod Ostrog i u jednom trenutku bilo mi je teško u Tvrdošu. Otišao sam u Ostrog i zamolio oca Lazara da popričam sa ocem Vasilijem, kako bih ga zamolio da dođe u Tvrdoš", kazao je vladika Grigorije, dodajući da je u to vrijeme manastir Zavala bio u rukama hrvatskih bojovnika, podsjećajući se da je sa pokojnim vojvodom Nedeljkom Vidakovićem često gledao na Zavalu.

On je istakao da je prvi put u Zavalu došao sa vladikom Atanasijem 1996. godine, kada je sve bilo minirano, kao i da je te godine otac Vasilije postao iguman.

"Ovaj manastir je bio razrušen i prijetila je velika opasnost da se potpuno razori i onda sam sasvim slučajno upoznao neke ljude iz Švedske i oni su dali veliki novac da se manastir spasi", napomenuo je hercegovački vladika, zaključujući da je otac Vasilije bio dobar domaćin i da su ga brzo svi zavoljeli.

krsna slava manastira zavala sveto vavedenje