Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da Republika Srpska pokazuje ekonomsku stabilnost i da u tom smislu nije ni bolja, ni gora od okruženja.

dodik-vucurevic prevrsio svaku mjeru

"Republika Srpska ima svoje probleme i ne teče med i mlijeko, ali sigurno nije ništa lošija od okruženja", istakao je Dodik za TV1.

On kaže da privreda u Federaciji BiH /FBiH/, uprkos činjenici da je dobila takve industrijske centre kao što su Sarajevo, Zenica, Tuzla i Mostar, nije ni po kakvom ekonomskom kriterijumu bolja od Republike Srspke.

Dodik je naveo da je Srpska ove godine imala rast domaćeg proizvoda od 1,5 do dva odsto, rast industrijske proizvodnje od 4,7 odsto, da je ostvarila povećanje prihoda po osnovu direktnih poreza za gotovo 130 miliona KM više nego što je to bilo prošle godine, a da se budžet ostavaruje do gotovo 99 odsto.

"Imamo održanu politiku plata, koje nismo smanjivali. Imamo veće plate nego što ima Srbija u svim javnim institucijama. U nekim periodima Republika Srpska ima veću prosječnu platu od FBiH, iako je koncentracija diplomatskog aparata i institucija BiH u Sarajevu", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska redovno isplaćuje penzije, uprkos činjenici da je posljednjih godina došlo do povećanja broja penzionera za 50.000.

On je naveo i da je zaduženje Republike Srpske manje od onog koliko ga predstavljaju, i da je manje od 60 odsto koliko je dozvoljeno u EU.

"Pokazalo se da Republika Srpska nije bila tako loša na početku godine kada su mnogi govorili da će biti kolaps u aprilu, da neće biti penzija. Oni nastavljaju tu priču", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je obavljen probni rad u Termoelektrani /TE/ "Stanari", koja je prva izgrađena termoelektrana nakon 50 godina na prostoru bivše Jugoslavije i najavio da će u martu biti priključena na elektromrežu.

"Gradimo fabrike. Nedavno smo jednu otvorili u Mrkonjić Gradu. U aprilu naredne godine završavamo 40 kilometara autoputa od Banjaluke do Doboja, a kompletna trasa biće završena u 2017. godini", istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, u toj godini biće završena i rekonstrukcija Kliničkog centra u Banjaluci koja će koštati oko 180 miliona KM.

"U Srpskoj imamo masu ovakvih aktivnosti koje /lider NDP-a/ Dragan Čavić i drugi niti hoće, niti žele da vide. One pokazuju našu sposobnost i spremnost da se bavimo investicionim i drugim ekonomskim pitanjima", konstatovao je Dodik.