LAZANSKI ZA TREBINJELIVE – Treći svjetski rat uveliko traje

Autor: TrebinjeLive Foto: Agencije
TREBINJELIVE 03. 12. 2015. - 23:22h

Treći svjetski rat uveliko traje i on nikada nije ni prestajao, a sada se vodi ekonomski i medijski rat, gdje Zapad na sve načine pokušava da medijski satanizuje i ekonomski izoluje Rusiju, kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

miroslav lazanski

On ističe da Rusija pokušava da stvori širi front, prvenstveno računajući na Francusku, protiv svjetskog terorizma, posebno protiv onoga što se dešava u Siriji, naglašavajući da je za Rusiju dobro što iza svojih leđa ima jednu moćnu državu kao što je Kina.

„Ipak, mislim da je Vladimir Putin ličnost koja Amerikancima najviše smeta i za Rusiju je dobro što ima Kinu iza sebe, tako da uz kinesku ekonomsku i vojnu moć vrijeme unipolarnog svijeta i američke dominacije je prošlost“, istakao je Lazanski, dodajući da se 70 odsto mašinske industrije u Evropskoj uniji radi na ruski gas i da Amerikanci znaju da zbog toga  EU mora da koordiniše i bude popustiljiva prema Rusiji.

Plan Amerikanaca je da EU učine potpuno nezavisnom od ruskog gasa i nafte, što bi dovelo do pada bruto nacionalnog proizvoda Rusije, a to bi nadalje za posljedicu imalo da Rusija više ne bi bila ni vojna sila, objašnjava Lazanski.

„Bžežinski /Zbignjev/ je poslije raspada SSSR-a 1992. godine rekao da Amerika ne smije u budućnosti da dozvoli da se na svjetskom planu pojavi bilo koja sila koja će biti jednaka snazi nekadašnjeg Sovjetskog saveza i to je i danas američki cilj“, ističe Lazanski, napominjući da umjesto ruskog gasa i nafte te energente treba nabaviti preko Sirije, jer ni ti jedan drugi pravac nije moguć.

Komentarišući sve više terorističkih napada u svijetu, Lazanski kaže za TrebinjeLive da je terorizam za pojedine svjetske sile pomoćna snaga za obavljanje geostrateških promjena, navodeći kao primjer OVK-a, koja je 1998/99. godinu u Stejt departmentu označena kao teroristička organizacija, da bi nakon samo šest mjeseci postala rang oslobodilačkog pokreta.

Veliki problem je i što nema jedinstvenog odgovora na pitanje ‘šta je to terorizam za Ruse, a šta za Amerikance?“, naglašava Lazanski, dodajući da iz tog razloga nema ni odlučne borbe, ali ni sreće ni uspjeha.

„Sve ove današnje parole i deklaracije o borbi protiv terorizma su viša akademska rasprava, koja teško može da ima konkretnu primjenu. Dok god imate da Ahmad Zahari koji je glavni terorista na Kavkazu i koji je državni neprijetelj Rusije, praktično broj jedan, ima politički azil u Velikoj Britaniji i šeta po zapadnim zemljama, po zemljama EU i da ga niko ne hapsi, tu nema sreće ni uspjeha“, kategoričan je Lazanski.

Srpski vojno-politički analitičar kaže da se na Zapadu novinari i sociolozi koji se bave fenomenom terorizma najviše čude kako je u trećoj-četvrtoj generaciji Arapa koja je rođena u Francuskoj, nije siromašna i relativnog je srednjeg imovinskog stanja, desi da opaše eksploziv i izvrši napad kao što je bio u Parizu.

„Ima i drugih stvari, kao što je primjer plavog Šveđanina koji je prešao na islam. Šta je to privlačna moć islama? Šta to kvrcne, pukne u mozgu? Da li je to razočaranost u društvu, nemogućnost da se zaposle, privatni problem, avanturizam, to su pitanja za sociologe“, navodi Lazanski, koji je i kolumnista dnevnog lista „Politika“.

On je kazao da je radikalni islam sve manje religija, a sve više politička stvar, kao i da danas u svijetu nema ofanzivnije vjere od islama, posebno iz razloga što je to dominantna religija u zemljama koje su bogate naftom i imaju novac, ali i da u tom smislu prednjače i pojedini vjerski centri.

LAZANSKI: DOK DODIK VODI SRPSKU, ONA ĆE BITI STABILNA

Lazanski je naglasio da je Republika Srpska u potpunosti stabilna, i da se to, prvenstveno, mora vezati za njenog predsjednika Milorada Dodika, naglašavajući da smatra da će ona takva i ostati dok god je on na vlasti.

„Bojim se da svi oni političari koje podržavaju određene zapadne ambasade u toj borbi za fotelje ne vode računa o strateškim interesima Republike Srpske, jer je cilj Zapada mijenjanje Dejtonskog sporazuma i unitarizacija BiH, tako da u tom kontekstu Srbi u BiH u Srbi u Srpskoj moraju da vode računa o tome da se zbog stranačkih interesa ne uruše institucije“, kazao je Lazanski.

On je istakao da je mišljenja da Republika Srpska treba da povrati oduzete ingirencije, prvenstveno naglašavajući sopstvene obavještajne i kontraobavještajne službe.

„Očito je da ovi u Sarajevu neće preduzimati oštre i rigorozne mjere protiv dojučerašnjih jarana /vehabija/ sa kojima su juče ratovali“, zaključio je Lazanski.

TAGOVI:

Komentari

Prvo priznaj vlastito dijete konju pa onda pricaj nesto.Gadis se i Bogu i narodu.Cuj 3.svjetski rat u toku…..pa on je lud a i bezobrazan.

Odgovori

„Ima i drugih stvari, kao što je primjer plavog Šveđanina koji je prešao na islam. Šta je to privlačna moć islama? Šta to kvrcne, pukne u mozgu? Da li je to razočaranost u društvu, nemogućnost da se zaposle, privatni problem, avanturizam, to su pitanja za sociologe“, navodi Lazanski“
Imaju i Šveđani svog Dodika i Lažanskog i to je prvi i osnovni razlog.Poštenije je preći u islam nego u SNSD poznam stotine poštenih i vrijednih muslimana i nijednog SNSD-ovca

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja