Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da ga ne privlači da bude gradonačelnik Trebinja, već građanin koji će svoje znanje da projektuje u taj grad.

emir kusturica srbi na kosovu ostavljeni neprijatelju

Iako mnogi smatraju da bi bilo najbolje da on bude prvi čovjek Trebinja dok ga drugi osporavaju, Kusturica poručuje da njegova ideja nije da dođe u taj grad i nekoga opljačka, već da sve ono što zna projektuje u taj prostor.

Kusturica je ocijenio da je veoma zanimljivo koliko je "buke" izazvala ideja da on bude gradonačelnik, ali i uplašila one koji se nadaju da će i dalje da budu na tom mjestu.

"Veoma je zanimljivo kakav je to odjek imalo i da je počela rasprava da li ja treba ili ne treba da budem gradonačelnik. S tim u vezi otvorio se jedan front i rasprava između onih koji su oduševljeni nekim gradonačelnikom koji bi motorom ili pješke dolazio na posao i drugih koji su bacali blato na mene, počevši od priče da sam Turčin do toga da sam tu slučajno nabasao", kaže Kusturica Srni.

Proslavljeni režiser naglašava da nikada nije rekao da hoće ili da će biti gradonačelnik, već da je otvorena mogućnost za tako nešto, ali da će on u svakom slučaju kao građanin Trebinja učestvovati u njegovom razvoju.

On smatra da bi njegova pojava bilo gdje i u bilo kom gradu trebalo da bude stvar konsenzusa i da nije siguran da Trebinje, kakvo je sada - podijeljeno i razdijeljeno, može da stvori taj konsenzus bez obzira na to šta ko mislio i kakve su mu namjere.

Kusturica je rekao da je interesantno to što naš narod nikako ne može da sagleda nečije ideje koje nisu, u suštini, partijske, što njemu zamjeraju.

"LJudi nikako nemaju ideju da neki čovjek koga znaju mnogi u svijetu može dosta dobrog da učini čak i ako nisu saglasni sa njim i ako ne bi imali iste političke ideje", ističe Kusturica.

Ukoliko bi i bio gradonačelnik, kaže on, svakako bi podsticao razvoj Trebinja.

"Ovaj grad treba da dobije svoju infrastrukturu da bi njegov renesansni koncept opstao. On ima najljepši raspored od svih srpskih gradova i ja ne znam takav grad do Provanse", rekao je Kusturica.

On smatra da su ovdašnji ljudi, ne samo od četvrtog vijeka, od vremena Tvrdoša, nego i za vrijeme prihvatanja prosvjetiteljskih obrazaca znali da postave kuće pod pravim uglom i imali svijest da je kamen njihovo glavno oružje.

"Nisu Trebinje gradili da bude samo imitacija Dubrovnika, već da bude jedan trgovinski centar koji je u početku, nakon oslobađanja od Austrije i Turaka, značio i početak razvijanja domaćeg biznisa. Ovdje se sve nekako sklapalo i proisticalo jedno iz drugog, pa sam utoliko više bio sklon ideji da mogu da pomognem", kaže Kusturica.
On je naglasio da su njegove ideje da svoje znanje projektuje u taj grad.

"Zato se i bavim filmom jer je to vremensko-prostorna umjetnost. Moj najveći problem kada dođem na snimanje jeste gdje da postavim kameru. Da li ćeš kameru staviti na lijevu ili desnu stranu - najveće je pitanje i najsloženiji odgovor koji se traži u tom postupku. Tako je i u gradovima, a Trebinje ima ono što je moguće da sintetizuje u sebi - ideju prošlosti, i to skladne prošlosti koja je kod nas uglavnom bila uništavana, i ideju budućnosti", naglasio je Kusturica.