General Lazarević koji se danas vratio iz Haga u Srbiju poslije dvije trećine odslužene kazne, izjavio je da je osuđen bez ijednog dokaza, ali i da je uspio da preživi "haško gubilište".

general vladimir lazarevic "Imam iza sebe deset izgubljenih godina, zašto? Nisam osuđen za jedno konkretno nedelo, niti moje, niti mojih boraca, njih 70 hiljada, niti za jedno delo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila ratovanja", rekao je Lazarević na niškom aerodromu gdje mu je priređen doček.

Vladin avion sa generalom Lazarevićem sletio je oko 14.20, a sa njim su bili ministri pravde i odbrane, Nikola Selaković i Bratislav Gašić, koji su po njega otišli u Hag.

Na aerodromu su ih sačekali ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Raško-prizrenski Teodosije, predstavnici grada Niša i udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Lazarević se zahvalio svima koji su ga sačekali i naglasio da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao prištinskim korpusom.

"Pretekao sam Haško gubilište, duboko uveren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljudi, sve vreme. Izvor mog opstanka, bilo je mojih 600 stradalih saboraca i više od 2.000 ranjenih", rekao je general.

Ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić ocijenili su da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

"Zahvaljući generalu danas su slobodni i Niš, Kraljevo, Valjevo i Kruševac, svi naši gradovi i sela", rekao je Selaković.

Lazarević je bio osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U haškom zatvoru proveo je više od 10 godina, gdje se u međuvremenu i razbolio, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gdje je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna poslije žalbe smanjena na 14 godina.