PORESKA UPRAVA Do kraja godine zahtjevi za izdavanje novih poreskih kartica

Saopštenje
TREBINJELIVE 02. 12. 2015. - 18:00h

Poreski obveznici koji su u toku 2015. godine ostvarivali pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu poreske kartice, a kod kojih nema promjena u obimu prava na umanjenje poreske osnovice, istu mogu koristiti i u 2016. godini bez obaveze podnošenja novog Zahtjeva za izdavanje poreske kartice, izuzev poreskih obveznika koji su pravo na umanjenje poreske osnovice ostvarivali po osnovu kamate na stambeni kredit.

poreska uprava

Poreski obveznici kojima je izdata poreska kartica, a kod kojih je došlo do promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice u odnosu na 2015. godinu (promjena u visini kamate na stambeni kredit i/ili broju izdržavanih članova), mogu da najkasnije do 31.12.2015. godine podnesu novi Zahtjev za izdavanje poreske kartice-Obrazac 1001, popunjen na osnovu otplatnog plana stambenog kredita za 2016. godinu (za kupovinu ili izgradnju jedne i jedine nekretnine), odnosno dokumentacije o izdržavanim članovima, u zavisnosti od osnova promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice u odnosu na prethodno izdatu poresku karticu.

„Poreski obveznici koji plaćaju premiju za životno osiguranje u 2016. godini imaju pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak u iznosu do 1.200 KM na godišenjem nivou, te to pravo mogu ostvariti putem poreske kartice koju podnose isplatiocu, ili ukoliko nemaju isplatioca dohotka u Republicie Srpskoj i porez na dohodak plaćaju na osnovu godišnje prijave, to pravo ostvaruju na godišnjem nivou“, navode u Poreskoj upravi Srpske.

Uz obrazac zahtjeva za izdavanje poreske kartice, poreski obveznik (osiguranik života) dužan je da nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave dostavi polisu o životnom osiguranju (original ili ovjerena fotokopija) od društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje Republike Srpske i dokaz od društva za osiguranje ( potvrda ili uvjerenje) o iznosu premije životnog osiguranja koja će se plaćati u 2016. godini

Da bi poreski obveznici ostvarili pravo na umanjenje poreske osnovice na mjesečnom nivou, potrebno je da poresku karticu koju je izdala Poreska uprava Republike Srpske, predaju isplatiocu oporezivog dohotka.

Poreskim obveznicima koji u 2016. godini podnesu Zahtjev za izdavanje poreske kartice za 2016. godinu (po osnovu izdržavanih članova i/ili iznosa kamate na stambeni kredit i /ili plaćene premije životnog osiguranja), poreska kartica izdaje se za poreski period koji počinje prvog dana narednog mjeseca u odnosu na mjesec podnošenja zahtjeva za izdavanje poreske kartice-izvoda.

TAGOVI:

Komentari

Zasto se ne kaze koliko kosta ta nova kartica?
Nesto mi te nove kartice i formulari lice na najnovije zavlacenje ruke u dzep gradjana.

Sta ce „Poreska kartica“ uopste, treba samo poreski broj obveznika, podaci su u sistemu?
Porez ljudi placaju svake godine istoj ustanovi, nije to kao vozacka/licna/pasos/zdravstvena koju treba moci prikazati bilo gdje covjek da se kretao.

Eventualno kartica samo sa imenom i individualnim brojem da ga nadju u sistemu ili kartoteci.
Izgleda to vode neki funkcionalno nepismeni ljudi, kakve god oni diplome imali.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja