Ekipa filma "Na mliječnom putu", predvođena režiserom Emirom Kusturicom, proteklu noć provela je u selu Uvjeća kod Trebinja, gdje su snimljene završne scene za ovaj film, koji je proslavljeni kulturni stvaralac ocijenio kao jedno od svojih najzahtjevnijih filmskih ostvarenja.

emir kusturica

Kusturica je otkrio da će film biti cjelovit, da će imati jaka "grijanja" i snažne emocionalne tačke, te da će biti "uzbudljive ljepote u skladu sa pričom, koja je krajnje aktivna".

Zajedno sa italijanskom filmskom divom Monikom Beluči, ekipa će u Trebinju snimati još nekoliko dana, nakon čega slijedi desetak dana rada u studiju da bi film premijerno bio prikazan na Filmskom festivalu u Kanu naredne godine.

"S obzirom na to da se film radi tri godine, on je praktično odavno u montaži i već se vide njegovi obrisi", rekao je Kusturica Srni, dodajući da ima još "mnogo trikova i tehničke obrade".

Govoreći o samom snimanju filma, Kusturica je rekao da mlad reditelj koji malo zna, a mnogo osjeća, vrlo lako može da "ispali" film i da on bude divan, dok reditelj u njegovim godinama ima ogromno iskustvo, ali i postoji opasnost da ono što zna pretvori u rutinu.

"Ja sam u procesu stvaranja filma, koji je bio dugotrajan, sebe stavio u jednu mladalačku poziciju dajući od sebe sve što sam mogao, uključujući i novac i nerve i svoju ljubav prema umjetnosti. Sve to sam pretvorio u jedno veliko žrtvovanje. Sada je snimanje filma, hvala Bogu, pri kraju i utoliko je ta paralelna akcija koja se zove montaža dovela do toga da već vidim obrise tog filma", istakao je Kusturica.

On je naveo da je film "Na mliječnom putu" uspješno priveo kraju samo zato što iza sebe ima veliko iskustvo i ogromno znanje, napominjući da, ipak, problem sa umjetnošću nije u tome što se posjeduje znanje, nego što se svijet strašno mijenja i što se izražajna sredstva mijenjaju.

"Ja sam do sada u nekim filmovima glumio neke epizodne uloge, ali nikada nisam imao ovako težak zadatak - da sam sebe režiram. To je kao kad biste u životu imali apsolutnu kontrolu nad sobom i vodili sami sebe sa tim superegom i moralističkim aspektom samog sebe", kaže Kusturica.

On je naveo da je užasno teško bilo to što je snimanje započeto mišlju da će biti lako.

"Kod mene je to uvijek problem. Mislim da će biti lako, a onda se priča razvije u nešto mnogo veće nego što je trebalo da bude", rekao je proslavljeni srpski režiser, ističući da su svi glumci bili na visini zadatka i da je Belučijeva uradila najbolje što je mogla.

Kusturica je dodao da je Monika Beluči obično imala uloge ljepotica koje su gestovima, a nekada i pozama osvajale svijet, ali da je film "Na mliječnom putu" nešto sasvim drugačije i da je u ovom filmu Belučijeva odigrala veoma dobro.

Govoreći o budućim planovima, Kusturica je rekao Srni da nema nekih zacrtanih projekata, ali da bi rado učestvovao u oživljavanju zimskog turizma na selu Čemerno kod Gacka, gdje je pred posljednji rat izgrađen impozantan hotel koji je u velikoj mjeri urušen.

"Ja bih to rado radio, ali osim moje energije, morate imati u vidu i moje godine i da moram završiti sve što sam započeo", rekao je Kusturica, ističući da bi mu bilo veoma drago kada bi neko na Čemernu uzeo taj hotel.

Kusturica nije isključio mogućnost da bi i on to mogao da učini, naglašavajući da će svakako podržati taj projekat.

"To je jedna posebna divota i jedan ugao svijeta u koji malo ko zaviruje, ali ko jednom zaviri, sigurno će dolaziti češće, što ću i ja činiti", istakao je Kusturica.