On je fotograf koji ne predstavlja život, već se trudi da na svojim fotografijama predstavi nešto šta se dešava iza života. Riječ je o Goranu Kukić, čija je izložba "Konflikti vrednosti" otvorena večeras u Galeriji Kulturnog centra u Trebinju.

izlozba konglikti vrijednosti gorana kukica u trebinju

Fotografije koje je večeras mogla da pogleda trebinjska publika nisu dokumentarne, novinske, već je na njima prikazan konflikt vrijednosti.

"Pokušao sam da kroz odraze i izloge prezentujem dio stvarnosti koji mi gledamo i posjećujemo, a oni ostaju, praktično, samo turistički spomenici, dok se oko njih grade kule potrošačkog društva - raznorazni brendovi koji privlače ljude. Nažalost, to je dio globalizacije čitavog društva i tako smo naviknuti i odgojeni - da niko na to nije imun", istakao je Kukić.

Izložbu čine urbane fotografije, iako autor radi dosta stvari u ateljeu, praveći razne efekte.

"Imao sam status samostalnog umjetnika i uvijek sam se trudio da prikažem jedan drugi način fotografije. Nikada nisam radio novinsku fotografiju, dokumentarnu, odnosno predstavljanje stvarnosti. Uvijek sam se patio oko svojih fotografija - prvo napravim ideju, pa pokušavam da je realizujem da vidim da li će uspjeti, eksperimentišući i tražeći drugačiji izraz", objasnio je Kukić.

U Beogradu je nedavno priredio izložbu fotografija, gdje je postavio portrete na temu izbjeglica u kojima nije predstavljao njihov napaćeni život, nego je ispred njih postavio ogradu i pokušao da postavi pitaje 'Šta je prava strana ograde? 'Ko podiže ograde?' i 'Ko se ograđuje?'.

izlozba konglikti vrijednosti gorana kukica u trebinju

On je naglasio da po prvi izlaže u Trebinju, koje mu je veoma drag grad, ukazujući da je za njega inspiracija hercegovački krš sa vodom. Nada se da će se upravo na tu temu temeljiti neki od njegovih budućih radova.

"Neće to biti goli pejzaži, već ideja koju ću pokušati da predstavim svojoj publici", zaključio je Kukić.

Na izložbi, koju zainteresovani mogu da pogledaju 10. decembra, predstavljeno je tridesetak radova.

izlozba konglikti vrijednosti gorana kukica u trebinju