Samoproklamovana Crnogorska pravoslavna crkva podnijela je krivične prijave protiv odgovornih u filijalama Uprave za nekretnine u Podgorici i Nikšiću zbog, kako kažu, nezakonitog upisa manastira Ostrog i drugih vjerskih objekata i imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu.

manastir ostrog sveti vasilije pojava stijene

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću postupak je, kažu, u fazi izviđaja.

"Nakon kompletiranja dodatno tražene dokumentacije i prikupljenih obavještenja biće donijeta odluka u predmetu", saopšteno je iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca.

U dopisu se dodaje da je i u predmetu koji je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran u vezi provjere nezakonitog upisa Manastira Ostrog na Mitropoliju crnogorsko-primorsku postupak u fazi izviđaja, javlja RTCG.

Crnogorska pravoslavna crkva je u krivičnoj prijavi tvrdi da su nepoznati službenici nikšićke filijale Uprave za nekretnine protivpravno prepisali na Mitropoliju crnogorsko-primorsku manastir Kosjerevo i saborni hram u Nikšiću, kao i više od 20 crkava.

"Bez pravnog osnova, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, ta lica su protivpravno upisala na Beogradsku patrijaršiju 2.795.615 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, Manastir Kosjerevo, Sabornu crkvu u Nikšiću, 20 crkava i 1.812 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora enormne materijalne i kulturne vrijednosti", saopšteno je ranije iz CPC.

CPC je krivičnu prijavu, a potom i njenu dopunu, protiv nepoznatih službenika danilovgradske filijale Uprave za nekretnine, dostavila i zbog navodnog nezakonitog prepisa na SPC manastira Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i drugih objekata.

U CPC tvrde da su službenici danilovgradske Uprave za nekretnine bez pravnog osnova, nakon 2007. godine, protivpravno upisali na Mitropoliju 1.634.664 metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, manastire Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i crkvenih objekata.

Uprava za nekretnine je, da bi zaklonila činjenicu da je nezakoniti upis izvršen nakon referenduma, dala „javnu izjavu da je upis izvršen nakon izlaganja katastarskih operata 1991. godine, što nije tačno“.

CPC je kasnije kao dopunu te krivične prijave dostavila vlasnički i rješenje komisije za izlaganje podataka o nepokretnostima od 4. maja 1990. godine kojim se utvrđuju nepokretnosti Manastira Ostrog. U tom rješenju bilo je odlučeno da se imovina manastira, koju sačinjava oko 3.000 metara kvadratnih crkveno-stambenog prostora i oko 1,6 kilometara kvadratnih livada i šuma, ponovo upiše u njegovo vlasništvo, tvrde u CPC.