Radio Trebinje obilježio je danas 40 godina uspješnog i objektivnog rada, a odgovorni iz ove medijske kuće najavili su dvadesetčasovno emitovanje sa novim programskim sadržajima.

radio trebinje

Radio Trebinje osnovan je 29. novembra 1975. godine i važi za jedan od objektivnijih medija na ovim prostorima i šire, što potvrđuje i podatak da nikada nije kažnjavan od Regulatorne agencije za komunikacije.

Ovo je najstarija radio-stanica na prostoru istočne Hercegovine i jedna od najstarijih u BiH. Aktivni je učesnik svih dešavanja u Trebinju i regiji, a svakodnevno emituje 12 časova vlastitog programa.

Tokom proslave evocirane su uspomene na jednog od utemljivača Radio Trebinja, pokojnu Smilju Perović koja je profesionalnim radom i znanjem doprinijela da ova lokalna stanica bude prepoznatljiva i u širem regionu, ali je i iznjedrila mnoga novinarska imena.

Direktor Radio Trebinja Milan Grubač rekao je da Centar za informisanje i obrazovanje ima tri organizacione jedinice - Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal Radio Trebinje u kojima radi ukupno 29 radnika.

On je kao veliki napredak Radio Trebinja naveo da se program već dvije godine emituje preko interneta, te da su dostupni cijelom svijetu.

Prema njegovim riječima, program se emituje od 8.00 do 19.00 časova, a u planu je uvođenje i noćnog programa ukoliko dozvolu da Regulatorna agencija za komunikacije.

Zasluge za dobar rad u skladu sa kodeksima i pravilima ponašanja, koja nameće Regulatorna agencija za komunikaciju, Grubač je pripisao bivšem dugogodišnjem direktoru Đorđu Vučiniću, sadašnjem uredniku programa.

Grubač je rekao da, iako je direktor dvije i po godine, sa sigurnošću može reći da je poštivanje objektivnosti jedan od razloga što slušaoci svih uzrasta već četiri decenije poklanjaju povjerenje Radio Trebinju.

Veliki doprinos u radu dala je i sadašnji zamjenik urednika Dubravka Čolović koja je izvještajima sa terena, te emisijama koje prate dešavanja na području cijele Hercegovine obogatila programski sadžaj ovog radija.

Čolovićeva kaže da ni nakon 20 godina rada na Radio Trebinju nije izgubila želju da napravi što bolju priču i pronađe informaciju koja bi zadovoljila prvenstveno običnog slušaoca.

"I na početku osnivanja, i nakon 40 godina, primarni zadatak Radio Trebinja su bile i ostale lokalne teme, mada se ni one jače, od republičkog značaja nikada ne izbjegavaju", kaže Čolovićeva.

O razvojnom putu Radio Trebinja govorio je i prvi direktor te medijske kuće Radomir Šakotić, koji je naveo da je posao novinara i prije 40 godina i sada isti - težak i zahtjevan.

Proslavljanju jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević koji je ukazao na značaj ovog medija za grad, te zahvalio svim zaposlenim što doprinose da sve informacije, koje su vrlo objektivne, dođu do svakog slušaoca i u svačiji dom.

Proslavi su prisustvovali sadašnji i bivši radnici, predstavnici gradske uprave, osnivača radio stanice, privrednog, političkog i javnog života, kao i medija koji djeluju na području grada.

Građani Trebinja koji su se danas u velikom broju javili u program rekli su da im je nezamislivo da svako jutarnje razbuđivanje ne započnu upravo uz Radio Trebinje i poznate glasove koje im požele dobro jutro.