Od ukupno 50 pacijenata koji su danas na Odjeljenju za pulmologiju Bolnice Trebinje uradili pregled disajne funkcije pluća - spirometriju, kod njih pet evidentiran je poremećaj disanja, potvrdila je Srni načelnik Odjeljenja za pulmologiju u ovoj bolnici Dušanka Mićunović Jovanović.

opsta-bolnica-trebinje

Jovanovićeva je podsjetila da je danas na Odjeljenju za pulmologiju organizovan besplatan pregled, napominjući da je odziv bio dobar i da su pacijenti dolazili sa područja cijele Hercegovine.

"Pacijenti kod kojih je konstatovan problem sa disanjem pregledani su u našoj bolnici i propisali smo im lijekove", rekla je Jovanovićeva i dodala da ti pacijenti do danas nisu znali da su bolesni.

Jovanovićeva je navela da se spirometrijom ne može otkriti karcinom pluća, već da se na ovaj način otkriva poremećaj disajne funkcije nastao iz nekog razloga, dodajući da to može biti poremećaj plućne ventilacije opstruktivnog ili restriktivnog tipa.

"Opstruktivnog tipa je hronični opstruktivni bronhitis i bronhijalna astma, dok kod karcinoma može biti restriktivni poremećaj plućne ventilacije, kada je dio pluća isključen iz funkcije i u tom slučaju treba napraviti snimak pluća", pojasnila je Jovanovićeva.

Pacijenti koji su radili spirometriju bili su srednje i starije životne dobi, a mogu je, kako kaže Jovanovićeva, uraditi i djeca, ukoliko dobro sarađuju.

S obzorom da je broj oboljelih od plućnih bolesti u Trebinju u stalnom porastu, Odjeljenje za pulmologiju Bolnice Trebinje pacijentima je željelo da izađe u susret te im organizovalo besplatan pregled bez zakazivanja, uputnice i zdravstvene knjižice, a s ciljem provjere zdravstvenog stanja pluća.