Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, uduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik ruskog generalštaba Sergej Rudskoj novinarima, nakon što su Turci oborili ruski avion na granici Sirije sa Turskom.

Ruski avion

U međuvremenu, ruski mediji su objavili snimak koji prikazuje rekonstrukciju obaranja "suhoja" iznad Sirije.

Rudskoj je istakao da je rusko Minsistarstvo odbrane preduzelo dodatne mjere bezbjednosti nakon tog incidenta, prenio je TAS.

Prema njegovim riječima, prva mjera je da će ruske bombardere tokom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera odnosi se na na unapređenje protivraketne odbrane, zbog čega je ruska krstarica "Moskva", na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300, krenula ka priobalnom području Latakije u Siriji.

- Upozoravamo da će svi za nas potencijalno opasni ciljevi biti uništeni - rekao je Rudskoj i dodao da je kao treća mjera došlo do obustavljanja svih vojnih kontakata sa Turskom.

On je rekao da je Su-24 oboren vjerovatno oboren projektilom kratkog dometa sa infracrvenim radarom.

- Uređaji za nadgledanje nisu registrovali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizuelni kontakt sa našom posadom - rekao je Rudskoj.

Prema podacima uređaja za nadgeldanje avion nije prešao granicu sa Turskom, rekao je načelnik ruskog Generalštaba.

On je istakao da postupak Turske predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o spriječavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku.

Rudskoj je, takođe, rekao da je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oborilu ruski borbeni avion na granici Turske sa Sirijom.

On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog aviona, ali je naveo da je još jedan vojnik poginuo tokom akcije spasavanja i da se akcija spasavanja nastavlja.